Det skader ikke å ta tran. Men det er ingen vitenskapelige bevis for at D-vitamin, supermat, masse trening eller noe annet styrker immunforsvaret vårt mot koronaviruset, sier immunolog.(Foto: Helin / Shutterstock / NTB scanpix)
Kan vi styrke immunforsvaret mot koronaviruset?
SPØR EN FORSKER: Aviser og magasiner flommer over av gode løsninger for hvordan vi kan styrke immunforsvaret nå om dagen. Men er det egentlig mulig? Og hva kan eldre gjøre for å stå bedre rustet mot sykdommen?
Basert på data fra Kina og Italia er det ingen tvil om at eldre rammes hardest av koronaviruset.
Derfor spør nok særlig mange eldre om det er noe de selv kan gjøre for å unngå å bli syke. Mange tenker nok på kosthold og immunforsvaret.
Men er det egentlig mulig for eldre å styrke immunforsvaret?
forskning.no spør Anne Spurkland. Hun er professor i molekylær immunologi ved Universitetet i Oslo.
Kan ikke styrkes
– Nei. Det er ikke noe eldre kan spise for å forandre på immunforsvaret, svarer hun, bortsett fra faktisk å spise vanlig og tilstrekkelig. Mange eldre, særlig de som bor alene, slurver med kostholdet og spiser for lite.
– Men det eldre kan gjøre er å sikre seg best mulig helse, slik at de er bedre rustet til å møte sykdommen. Være i aktivitet, bruke kroppen. Det er viktig for god helse.
Det er altså ikke så mye eldre kan gjøre for å styrke immunforsvaret.
Men de kan støtte kroppen i møtet med viruset, ifølge Spurkland.
Alt blir dårligere med årene
Studier har vist at de fleste mennesker har et velfungerende immunforsvar inn i 60-årene og til og med i 70-årene. Men etter fylte 75 eller 80 år, avtar immunfunksjonene.
Det sier Sean Leng, professor i medisin ved John Hopkins University School of Medicine til vox.com.
– Alt i kroppen blir dårligere når vi blir eldre, bekrefter Spurkland.
Vi får grått hår, slapp hud, svakere skjelett og dårligere balanse.
– Du ser det veldig tydelig på huden og håret at du blir eldre. Immunforsvaret ditt blir også gammelt, men det ser du ikke utenpå kroppen. Den samme aldringsprosessen skjer likevel også der, forteller hun.
Å styrke immunforsvaret gjennom å spise sunt eller å trene har uansett lite å si i kampen mot koronaviruset. Det gjelder både for unge og gamle.
– I disse koronatider er det viktigste eldre kan gjøre for å holde seg friske, å ikke bli smittet av viruset, råder immunologen.
Du har to immunsystemer
Annonse
Immunforsvaret ditt er todelt: Du har det medfødte immunforsvaret som du har arvet fra foreldrene og forfedrene dine.
Du har også et tilpasset immunforsvar. Dette utvikles fra barndommen og videre opp gjennom livet, i møte med stadig nye virus og bakterier.
Dette siste immunforsvaret tilpasser seg altså og går til krig mot stadig nye og ukjente angripere.
Koronaviruset Covid-19 er nettopp en slik motstander.
Men siden dette koronaviruset er en helt ny motstander, har ikke det tilpassede immunforsvaret i utgangspunktet noe å stille opp mot akkurat denne motstanderen slik det er i stand til mot en rad av forkjølelsesvirus og influensavirus som du har møtt på tidligere.
Immunforsvaret begynner også å knirke
Når eldre blir mer syke av koronaviruset, er det delvis fordi det medfødte immunforsvaret begynner å knirke. Det er ikke så sprekt som før.
Det er også delvis på grunn av at det tilpassede immunforsvaret hos eldre ikke er stand til å drive særlig mer tilpasning til nye trusler, forteller professoren.
– Det er rett og slett en grense for hvor mange immunforsvar-celler som skal kjempe mot virus og bakterier, det er plass til i kroppen. Eldre har mange erfarne celler som har vært i krigen før. De kan fortsatt gjøre en jobb. Men det er ikke så mye rom for å gjøre mye nytt når det dukker opp nye virus.
Dette kan forklare at eldre blir sykere av dette viruset enn barn. Immunforsvaret reagerer ikke like raskt lenger, sier Spurkland.
– Hos godt voksne og eldre er dette melkeglasset fylt nesten helt opp til kanten, det er ikke plass til særlig mye mer.
– Hos barn er det fortsatt god plass. Derfor er det ikke noe problem for barns immunforsvar å håndtere stadig nye infeksjoner som dukker opp.
Heller klokt enn sterkt
Spurkland mener at det viktigste er å ha et klokt immunforsvar, ikke et som er så sterkt.
Et for sterkt immunforsvar kan faktisk føre til mye trøbbel.
Våpnene som immunforsvaret disponerer, er nemlig svært kraftige. Brukt på feil måte kan de virke mot sin hensikt og ødelegge kroppen. Dette skrev forskeren om i en kronikk i Aftenposten i 2017.
Det er dette som skjer ved en autoimmun sykdom. Derfor bruker de som har slike sykdommer, medisiner som demper ned immunforsvaret.
Akkurat det høres kanskje ikke så bra ut i disse koronatider.
– Men samtidig er det ikke sikkert at det er så dumt heller.
– Det alvorligste forløpet av covid-19 ser ut til å være at immunforsvaret går amok. Det er det som ødelegger lungene og gjør at folk ikke får puste.
Spurkland anbefaler derfor alle som går på immundempende medisiner om å fortsette med dem.
– Vi vet lite om denne sykdommen foreløpig. Men endre for all del ikke på medisiner nå, uten å ha snakket med egen lege. Det kan virke mot sin hensikt, advarer hun.
Annonse
Sunn mat, fysisk aktivitet og nok søvn
Om immunologen skal komme med en kostanbefaling til eldre, så er det å følge de norske kostrådene. Spis mye grovt brød og mye grønnsaker. Spis mindre fett og sukker og ikke så mye kjøtt.
Bruk i tillegg kroppen og hold den i form.
– Fysisk aktivitet er ikke minst viktig for å få en velfungerende tarm, sier hun.
Selv har Spurkland også begynt å legge seg tidligere om kvelden, har hun sagt til NRK.
– God søvn er positivt for immunforsvaret. Er man uthvilt, er også immunforsvaret bedre, sier hun.
Hun forteller at immunforsvaret ditt jobber ekstra mye når du sover.
Lurt å stumpe røyken nå
Spurkland påpeker at immunforsvaret er ikke upåvirket av røyking, men vil ikke si at røykere har generelt dårligere immunforsvar enn andre.
– Likevel er røykeslutt noe av det beste du kan gjøre for helsa. Ikke minst med tanke på koronaviruset.
Covid-19 angriper nemlig først og fremst luftveiene. Forskning på lignende virus viser at tobakksrøyk øker overføringshastigheten og alvorlighetsgraden av viruset i luftveiene, skriver helsenorge.no
– Viruset kommer seg lettere ned gjennom luftveiene hos røykere. Det handler om at flimmerhår og slimproduksjon påvirkes, sier Spurkland.
Annonse
Hun oppfordrer derfor røykere om å forsøke å slutte nå.
– Noen måneder framover er dette ekstra viktig.
– Slutter du å røyke, så tar det nemlig bare noen dager før celler skiftes ut og begynner å fungere bedre. Da får du normale flimmerhår som kan vifte slim og virus ut av kroppen. Slik står du bedre rustet til å møte kronaviruset.