Annonse

Lei forkjølelse? Vær glad!

Energiske, lykkelige og avslappede mennesker har mindre risiko for å bli forkjølet enn de som er deprimerte, nervøse eller sinte.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det vil si: det virker som om de får færre forkjølelsesplager å slite med.

Det mener i hvert fall forskere fra Carnegie Mellon University, etter å ha smittet 334 frivillige med forkjølelsesvirus.

Humørtest

Først kartla forskerne humøret til prøveklutene, gjennom tre ukentlige intervjuer i to uker på rad. Der ble de bedt om å vurdere dagen sin ut ifra tre positive og tre negative følelsesmessige kategorier: energi, trivsel og ro, og depresjon, angst og fiendtlighet.

Etter at de to ukene var omme fikk hele hurven en realt sprut med forkjølelsesvirus opp i nesa. I de neste dagene fulgte forskerne nøye med, for å se om de frivillige ble smittet, og hvilke symptomer de fikk.

De glade har det best

- Vi fant ut at positive følelser ser ut til å ha sammenheng med større motstandskraft mot forkjølelsen, sier Sheldon Cohen i en pressemelding.

Men de gode følelsene beskyttet ikke mot selve infeksjonen. Da forskerne kontrollerte hvordan virusene formerte seg i kroppen, viste det seg at det ikke var noen forskjell på gruppene. I stedet så det ut til at de lykkelige menneskene rett og slett hadde færre plagsomme symptomer.

Omvendt

- Det er jo litt interessant, sier assistentlege Lars Eilertsen ved Sentralsykehuset i Rogaland. Hvor syk du føler deg er nemlig tildels avhengig av hvor kraftig immunforsvaret reagerer. Man skulle kanskje tro at et sprekt immunsystem ville gi sterkere symptomer. Noe av årsaken ligger sannsynligvis i at infeksjonen ble bekjempet på et tidlig tidspunkt, før den smittede merket noe særlig til det.

Søsken har mindre overvektsrisiko.

Eilertsen er imidlertid ikke så overrasket over sammenhengen mellom sinnstilstand og immunforsvar.

- Vi vet at immunforsvaret fungerer bedre når du er opplagt, og invasjonene slås lettere tilbake, forteller Eilertsen.

- Vi vet også at stressede personer har høy utskillelse av hormonet kortisol, som gir kroppen beskjed om at immunforsvaret skal nedprioriteres. Dette kan for eksempel være en plage for mennesker som har munnherpes. De har viruset hvilende i kroppen, og i perioder med mye stress blusser det opp.

Ny behandling?

En av teoriene til de amerikanske forskerne er nettopp at humøret påvirker stoffene som immunforsvaret bruker til å lage inflammasjoner (betennelser).

Viser det seg at teamet fra Carnegie Mellon University har rett, kan konsekvensene for forkjølelsesbehandling bli betydelige. Siden folk gjennomsnittlig blir forkjølet to til fire ganger i året, og plagen visstnok resulterer i 30 millioner sykedøgn bare i USA, vil det bli viktig å finne måter å forsterke positive følelser, mener de.

Referanse:

Rapporten er publisert i julinummeret av Psychosomatic Medicine

Powered by Labrador CMS