Vi bruker mye unødvendig energi når vi vasker hendene i varmt vann, mener amerikanske forskere. (Foto: Colourbox.no)
Vi bruker mye unødvendig energi når vi vasker hendene i varmt vann, mener amerikanske forskere. (Foto: Colourbox.no)

Kald og kort håndvask er like bra som varm og lang

Det har ikke noen betydning for bakterienivået på hendene dine om du vasker deg med varmt eller kaldt vann. 

Mange av oss har nok lært at vi skal vaske hendene våre lenge og vel med varmt vann og såpe.

Nå har amerikanske forskerne ved Rutgers University gått grundig til verks for å se hva slag type håndvask som er mest effektiv for å fjerne bakterier.

Forskeren har smurt ufarlige bakterier på hendene til 21 personer mange ganger i løpet av et halvt år. Så har deltakerne i studien fått beskjed om å vaske hendene sine i kaldt vann, i lunkent vann og i varmt vann. De har vasket hendene lenge og vel, og de har vasket dem i bare ti sekunder. De har brukt lite og mye såpe.

Ingenting hadde betydning for resultatet.

Bakteriene døde like lett med en vask i kaldt vann med lite såpe i ti sekunder som en varm, lang vask med mye såpe.

Tar ikke livet av bakterier med håndvask

Tidligere studier har også kommet fram til at det ikke spiller noen rolle om vi bruker kaldt eller varmt vann til håndvasken.

Brian Kristensen ved Statens Serum Institut i Danmark slo i 2016 fast at om det handler om å fjerne eller ta livet av bakterier, så har ikke temperaturen noe å si.

– Vannet må være minst 60–65 grader før det blir antibakterielt. Da brenner vi oss, sier Kristensen.

– Selv om man ikke tar livet av dem, fjerner man likevel bakterier fordi man gnir hendene og skyller dem. Og hvis man vil være på den sikre siden, kan håndsprit ta livet av bakterier, forsikrer Kristensen.

Det kan likevel være smart å vaske hendene i varmt vann innimellom for å fjerne fett.

– De fleste har nok prøvd å få olje fra sykkelkjedet på fingrene og opplevd at det var lettere å fjerne med varmt vann, sier Kristensen.

Sløser med energi

En av forfatterne av nye studien, Donald Schaffner, mener at det er et viktig budskap at vi ikke trenger å bruke så mye varmt vann for å vaske hendene. Det har ikke betydning for bakteriene, men stor betydning for energiforbruket i verden.

Mange stater i USA har retningslinjer for dem som jobber restauranter og i matbransjen om hvor varmt vannet bør være for at håndvasken skal bli  hygienisk.

– Vi sløser med energien ved å varme opp masse varmt vann helt unødvendig, sier Schaffner i en pressemelding.

Kilde:

Dane A. Jensen: Quantifying the Effects of Water Temperature, Soap Volume, Lather Time, and Antimicrobial Soap as Variables in the Removal of Escherichia coli ATCC 11229 from Hands, Journal of Food Protection, juni 2017

Powered by Labrador CMS