En ny studie viser at bare én time med yoga har positiv effekt på hjernen. Forskere tror derfor at yoga-øvelser kan bli en ny måte å behandle depresjoner på.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Yoga
Yoga er en 4-5000 år gammel indisk tradisjon. Yoga består av flere elementer som etikk og regler for adferd, pusteøvelser, kroppsøvelser, renselser og ulike former for meditasjon og konsentrasjon som kan ha ulikt opphav.
Slik den praktiseres i vestlige land i dag, handler yoga mer om konsentrasjon og fokusering, og om å ta kontroll over eget mentalt og kroppslig liv. Målet med yoga er å skape ro, fokus og å oppnå avspenning.
Kilde: Religionshistoriker Knut A. Jacobsen.
Ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO) lider cirka 15 prosent av verdens befolkning av angst og depresjoner.
Begge disse sykdommene skyldes et lavt nivå i hjernen av såkalt gamma-aminosmørsyre (GABA). Dette er en av de viktigste substansene for overføring av nerveimpulser fra en nervecelle til en annen.
Klar økning
I dag behandles angst og depresjoner med legemidler som øker nivået av GABA-substanser i hjernen.
Men da forskere ved Boston University School of Medicine (BUSM) og McLean Hospital utførte et forsøk med åtte personer som gjorde yoga-øvelser i én time, ble de overrasket.
Resultatet viste nemlig at GABA-nivået hos denne gruppa hadde økt med 27 prosent!
MRS
Forskerne hadde en kontrollgruppe på 11 personer som ikke gjorde yoga-øvelser, men som leste i én time. Ingen i kontrollgruppa hadde økning i sitt GABA-nivå etter lesingen.
I denne studien brukte forskerne en magnetisk resonnansspektroskopi (MRS) til å måle GABA-nivået hos forsøkspersonene i begge gruppene både før og etter forsøkene, skriver Medical News Today.
Lovende
Studien er publisert i mai-utgaven av the Journal of Alternative and Complementary Medicine.
Dr. Chris Streeter ved BUSM mener at resultatene som viser økte GABA-nivåer etter bare én time med yoga-øvelser, virker svært lovende når det gjelder å redusere symptomene ved angst, depresjoner og epilepsi.
Professor og styreleder ved avdeling for psykiatri ved BUSM, Domenic Ciraulo sier at han tror studien kan gi forskere ny kunnskap om hvordan GABA-substansene i hjernen blir berørt av både farmakologi og endring i oppførsel.
Derfor kan studien bli viktig i utvikling av nye behandlingsmetoder når det gjelder pasienter med lave GABA-nivåer.
Rimelig løsning
Perry Renshaw, direktør ved det Harvard-eide McLean Hospital, mener studien kan få stor betydning:
- Utvikling av en enkel og lett tilgjengelig, men ikke minst rimelig metode for å behandle pasienter med angst og depresjoner er en positiv vei å gå. Ikke bare for pasientene, men for hele samfunnet hvis det fører mindre belastninger på helsebudsjettene, påpeker han.