Annonse
Dette er et eksempel på en dyresarkofag. Her er en slags blanding mellom menneske og slange vist fram

Hva skjuler seg inne i disse egyptiske dyre-sarkofagene?

Dyremumier var svært vanlige i oldtidens Egypt. Men hvordan ser boksene ut inni? En ny studie har undersøkt flere slike bokser, og de avdekker noen pussige teknikker.

Publisert

Egypterne drev med storstilt mumifisering gjennom flere tusen år. Nylig ble det avdekket et stort balsameringsverksted ved Saqqara, ikke langt fra de store pyramidene i Giza.

Her fant arkeologer spor etter hvordan egypterne faktisk gjennomførte mumifisering i en del av den egyptiske historien, samt hvilke ingredienser som trengtes. Du kan lese mer om dette funnet på forskning.no.

Ved Saqqara finnes det tusenvis av egyptiske graver og mange er fortsatt uåpnet, ifølge Smithsonian Magazine. Det finnes også store gravplasser med mumifiserte dyr, og det er funnet rester etter mange tusen mumier av blant annet øgler, katter og rovfugler.

Mumifiseringen av mennesker hang sammen med egypternes tro på overgangen til et liv etter døden, og det var kompliserte sammenhenger i deres verdensbilde. Det samme gjaldt de mumifiserte dyrene.

Dette er Saqqara, slik det framstår i dag. Pyramiden kalles Djoserpyramiden, og den stammer fra 2600-tallet f.Kr. Dette er et svært rikt funnområde i Egypt.

Ifølge en studie fra 2020 blir det beskrevet mange grunner til at dyr ble mumifisert. I noen sammenhenger ble dyrene gitt som offergaver til en av de mange egyptiske gudene.

Dyrene kunne også ha vært hellige dyr mens de levde, samt at dyr kunne bli mumifisert for å følge mennesker i livet etter døden.

Noen funn består av forseggjorte kister med dyreavbildninger på. De kunne også bli framstilt som blandinger mellom mennesker og dyr.

En forskergruppe har nå prøvd å undersøke flere slike bokser ved hjelp av en avbildningsteknikk kalt nøytronradiografi. Det ligner på røntgen, men kan ha litt andre egenskaper som kan hjelpe når man ser gjennom metaller – som disse boksene er laget av.

Og hva ser forskerne inne i disse boksene, som er laget av varianter av kobber?

Øgler og slanger?

Kistene er utsmykket med forskjellige øgle og slangemotiver. Noen viser også en blanding mellom slange og menneske.

Gjennomlysningsbildene viser også knokler og dyrerester, selv om levningene er svært skadet i flere av boksene.

En av boksene hadde et øglemotiv med linjer og flekker på oversiden, og forskerne fant en tydelig øgleskalle inne i boksen.

Inne i denne sarkofagen mener forskerne å kunne se en øgleskalle.

Dette kan tyde på at det er samsvar mellom innholdet i boksen og hva slags motiv det er på den, selv om dette er usikkert. Tidligere forskning på slike dyresarkofager viste at det faktisk var en spissmus inne i en boks med spissmus-motiv, ifølge forskerne.

Noen av boksene var ikke mulig å undersøke spesielt godt fordi de ble fylt med bly. Ifølge forskerne kan blyet ha en mer åndelig betydning, men det kan også være der for å stabilisere vekten i sarkofagen fordi de hadde et spesielt bruksområde.

Noen bokser kunne henges fra taket, noe forskerne tolker ut fra hull som kunne brukes til tau på boksene. De kan ha hengt fra taket i templer, som en del av de religiøse gjenstandene.

Referanse:

Neutron tomography of sealed copper alloy animal coffins from ancient Egypt. Sci rep, 2023. DOI: 10.1038/s41598-023-30468-4. Sammendrag

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS