Annonse
Aknebakteriene livnærer seg av kroppens karbohydrater. (Foto: Shutterstock / NTB Scanpix)

Kvisebakteriene spiser på deg

Forskere har oppdaget hvordan aknebakteriene livnærer seg. De spiser fra vertsorganismen – oss mennesker.

Publisert

Nesten 90 prosent av verdens tenåringer lider av hudsykdommen akne. Det har blitt gjort et stort antall studier på akne de siste årene, men de underliggende årsakene til sykdommen er fremdeles ukjente. Nå har forskerne muligens kommet et skritt på veien.

Det er en forskergruppe ved Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm som kommer med resultatet.

– Betydningen av dette er veldig interessant. Resultatene våre kan gi en anelse om hvorfor akne er så vanskelig, sier Christina Divne, professor ved KTH.

Et enzym er synderen

Ifølge forskerne er noen typer aknebakterier mer ondartede enn andre. Etter å ha studert arvemassen til forskjellige aknebakterier, fant de ut at hovedsynderen er et spesielt enzym. Enzymet bidrar til å bryte ned karbohydrater i kroppen vår, som igjen er koblet til kroppens proteiner.

Karbohydratene endrer proteinene slik at de får riktig struktur, og dermed riktig funksjon.

Dersom det spesielle enzymet tar seg til rette, vil prosessen spoleres.

Divne sier at det kan komme av at enzymene vil ha næring, eller for å ødelegge forsvaret vårt mot aknebakterien.

Bekjempelse av alvorlig akne

Henrik Aspeborg, forsker på industriell bioteknikk ved KTH og med i forskergruppen bak undersøkelsen, forteller at man enn så lenge vet lite om hvordan bakteriene bryter ned karbohydratene og livnærer seg på oss mennesker.

Han mener likevel at forskningen er på rett vei.

– Om noen år har vi forhåpentligvis et mer komplett bilde av hvordan aknebakterien bryter ned karbohydratene i kroppen. Da kommer vi til å være i en god posisjon for å bekjempe alvorlige former for akne.

Referanse:

Reichenbach T, Kalyani D, Gandini R, Svartstro¨m O, Aspeborg H, Divne C (2018) Structural and biochemical characterization of the Cutibacterium acnes exo-β-1,4-mannosidase that targets the N-glycan core of host glycoproteins. PLoS ONE 13(9): e0204703. https://doi.org/ 10.1371/journal.pone.0204703

Powered by Labrador CMS