Annonse

Dårlig søvn gir gammel hud

Sover du dårlig, øker risikoen for at huden din eldes raskere, mener forskere.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

- Skjønnhet er en holdning. Det finnes ingen hemmelighet, skal den amerikanske kosmetikkdronninga Estée Lauder en gang ha sagt.

Men nå, ni år etter damas død, presenterer forskningsavdelinga i firmaet hennes resultater som peker mot at det nettopp kan finnes et hittil udokumentert skjønnhetstips:

Sov godt!

En ny undersøkelse antyder nemlig at huden til mennesker som generelt sliter med søvnen har flere tegn på aldring og trenger mer tid på å komme seg etter påkjenninger som UV-stråling.

Undersøkte hud og søvn

Nå kommer det kanskje ikke som noen bombe at en serie rødøyde netter ikke akkurat får kinnene til å gløde. Men hittil har ingen tatt seg bryet med å studere saken skikkelig, skal vi tro ei pressemelding fra University Hospital Case Medical Center.

Nå har imidlertid forsker Elma Baron og kollegaene hennes undersøkt både søvnen og huden til 60 damer i alderen 30 til 49 år. Halvparten av dem hadde søvnproblemer.

Etter å ha kartlagt søvnmengde og -kvalitet og gjort flere typer undersøkelser av huden, konkluderer forskerne med at søvnen påvirker hudaldring.

Linjer og slapphet

Damene som sov dårlig hadde større tendens til aldringstegn som fine linjer, ujevn pigmentering, slapphet og redusert elastisitet i huden. Det var imidlertid ingen forskjell i solrelaterte aldringstegn som dype rynker og fregner.

Derimot så det ut til at hudens evne til å reparere skader også led hos fruene som hadde et skrantende forhold til Jon Blund.

Det tok lenger tid før disse damene ble kvitt rødmen etter en solforbrenning. Og etter avrøsking av tape gikk det mer tid før huden var helt som før.

Viktig barriere

Disse resultatene er ikke bare nyttig viten for forfengelige folk, mener forskerne.

Huden er en svært viktig barriere mot mulige farer, som giftstoffer, mikrober og UV-stråling, og en sunn hud er en vesentlig del av et fungerende immunsystem.

Og dermed har altså både søvnløse jålebøtter og andre nattevåkere fått enda en bekymring som kan holde dem oppe i de små timer. Men foreløpig er det kanskje greit å ta resultatene men en ørliten smule salt.

Én studie av 60 personer er neppe nok til å si at konklusjonene er allmenngyldige, og det er slett ikke umulig at andre faktorer viser seg å spille en avgjørende rolle både for søvnen og huden.

Referanse:

Prosjektet Effects of Sleep Quality on Skin Aging and Function ble presentert på International Investigative Dermatology Meeting i Edinburgh, 23. juli 2013.

Powered by Labrador CMS