Annonse
Forskere ved Høgskolen i Østfold skal utvikle betong som kan brukes til en planlagt utbygging på Mmånen. (Foto: Katy Harris/ESA)

Forskere skal lage månebetong

Publisert

Forskere fra Høgskolen i Østfold (HiØ) ved Avdeling for ingeniørfag skal utvikle betong som kan brukes til en planlagt utbygging på månen.

HiØ har fått 30 000 euro til prosjektet. Betongen skal brukes til konstruksjon av både bygninger og landingsplattformer på månen.

Målet med prosjektet er å finne frem til en type sement som egner seg for bruk i byggeprosjekter på nettopp månen. Utfordringene ved å finne den ideelle oppskriften er flere.

Betongen bør hovedsakelig kunne lages av ressurser som er å finne på månen slik at man i størst mulig grad unngår å frakte materialer fra jorden og ut i verdensrommet.

Betongen skal kunne brukes ved 3D-printing og i tillegg kunne tåle det tøffe klimaet på månen: høye nivåer av radioaktiv stråling, mikrometeroitter, vakuum, og store temperatursvingninger.

– Siden det er viktig å minimere materialer som må fraktes til månen, vil vi ikke bruke vanlig sement, men isteden bruke geopolymerbetong basert på lunar regolith, altså sand fra månen. Vi kan ikke frakte inn materialer fra månen, så i prosjektet bruker vi regolith som er spesialprodusert til å simulere materialer man finner på månen, forteller professor Anna Lena Kjøniksen, en av forskerne som deltar i prosjektet.

Les mer om prosjektet på HiØ sine nettsider.

Powered by Labrador CMS