- Herremin, jeg husker ingenting! Eller gjør jeg? Ny forskning tyder på at eksamensnerver gjør hukommelsen bedre. Men satser du på at de skal hjelpe deg med å løse de mer kompliserte oppgavene, kan du få deg en skuffelse.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Dette er i hvert fall resultatet etter at amerikanske forskere lot 19 medisinstudenter gjøre forskjellige typer oppgaver før og etter eksamen. I den nervespente perioden før eksamen, var hukommelsen på topp, mens evnene til å finne løsningen på kompliserte problemer derimot ikke var helt på høyden.
Uka etter eksamen hadde situasjonen snudd seg. Da var hukommelsen så som så, mens evnene til å analysere oppgaver med mange mulige løsninger hadde forbedret seg betraktelig.
- Det var en klar sammenheng mellom kognitiv funksjon og stressnivået, sier David Beversdorf fra Ohio State University i ei pressemelding. Studentene tenkte ikke fleksibelt like før eksamen, en typisk tid med mye stress.
Tre tester
For å finne ut av den overnevnte sammenhengen, hadde Beversdorf og kollega Jessa Alexander pønsket ut tre tester. I den første måtte studentene lytte til en rekke på ni tall, og så huske tallene og rekkefølgen etterpå.
I den neste oppgaven fikk studentene utdelt tre ord. Så skulle de selv komme på ei fjerde glose som kunne kobles til hver av de tre ordene. Den siste testen gikk ut på å fylle inn ei blank rute i en tabell med varierende figurer. Her fikk studentene ei liste over mulige løsninger, og måtte resonnere seg fram til riktig valg.
Og resultatene på de tre testene så altså ut til å endre seg i takt med hvor stressa studentene var.
Kan være stresstoff
I de siste dagene før eksamen var de neglebitende studentene gode til å huske tallrekkene i den første testen, med dårlige på de to problemløsingsoppgavene. Ei uke etter ildprøva var resultatene omvendt. Men hvorfor?
Forskerne tror det hele kan henge sammen med stoffet norepinephrin, som gjør kroppen i stand til å reagere lynkjapt. Stoffet er en del av en reaksjon på stress, hvor kroppen forbereder seg til å klinke til eventuelle fiender, eller stikke alt remmer og tøy kan holde.
- Selv om norepinephrin kan hjelpe studenten med å huske fakta, kan stoffet også hindre evnen til fleksibel tenkning, sier Beversdorf, som likevel understreker at det ikke ble gjort målinger av norepinephrin i denne undersøkelsen.
Nå er forskerne allerede i gang med å samle flere data som kan hjelpe framtidige studenter med eksamensprestasjonene. Inntil da kan du jo gjøre dine egne forsøk. Vi foreslår kaffe til quizen og valium til vanskeligere nøtter.
Referanse:
Resultatene til Beversdorf og Alexander ble lagt fram den 25. oktober, på den årlige konferansen til Society for Neuroscience.