Metaforer er en rev bak øret

Amerikanske forskere har funnet ut hvilken del av hjernen som pønsker ut metaforer og ordtak. Er venstre angulare gyrus ute av drift, blir det nemlig fort god dag, mann - økseskaft.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Man skal ikke skue hunden på hårene, hvisker du kanskje til bestemor, etter å ha presentert en kompis fra Blitz. Hun skjønner så klart at du sikter til at hanekammen har et hjerte av gull.

Men hadde bestemor mistet kontakt med en valnøttstor flekk av venstre hjernehalvdel, ville hun i stedet ha voktet seg for å kikke på pønkerens noe uoppdragne kjøter.

Hjernens venstre angulare gyrus ser nemlig ut til å være helt nødvendig for å forstå metaforer, skriver [email protected].

Feil kan fortelle

Det er ikke så lett å finne ut av hvordan menneskehjernen virker. Forskerne kan ikke akkurat åpne hodene til folk for å se etter, og selv instrumenter som viser hvilke områder av knollen som er i aktivitet, gir ikke alltid sikre svar. Noen av de beste resultatene får vi faktisk når deler av hjernen ikke virker.

Hjerneeksperten Vilayanur Ramachandran undersøkte fire slagpasienter, som alle hadde fått skader i venstre angulare gyrus - en liten del av hjernen som sitter bak venstre øre. Pasientene hadde også en annen ting til felles.

Selv om de ikke hadde problemer med verken språk eller forståelse av ord, skjønte slagpasientene ingenting av ordtak og metaforer. Da de ble spurt om å forklare meningen av 20 ordtak, viste det seg at de i stedet tolket uttrykkene bokstavelig.

Forsiktig smykkehandel

"Pass på neste gang du er i smykkebutikken!"
"Pass på neste gang du er i smykkebutikken!"

Pasientene ble for eksempel spurt om å forklare den dypere meningen av uttrykket “det er ikke gull, alt som glimrer”, skriver [email protected]. En av dem mente det måtte bety at man må være veldig forsiktig når man kjøper smykker.

Ei kontrollgruppe av pasienter med skader andre steder i hjernen hadde ingen problemer med å skjønne den overførte betydningen.

Det er ikke så rart at det nettopp er venstre angulare gyrus som har ansvaret for tolkning av metaforer, mener Ramachandran og kollegaene ved University of California i San Diego.

Ved siden av ligger nemlig behandlingssentrene for lyd, bilde og berøring som sild i tønne. Dermed burde gyrusen ha de beste forutsetninger til å koble helt forskjellige sanseinntrykk sammen til en abstrakt betydning.

Referanse:

Forskningen ble presentert på den årlige kongressen i American Psychological Society i Los Angeles.

Lenke:

Nature: Stroke patients shed light on metaphors

Powered by Labrador CMS