Annonse

Å «ha det på tunga» er ikke demenstegn

Eldre har oftere følelsen av å ha et ord på tunga, uten å huske det helt. Men den irriterende hukommelsesglippen er neppe et tegn på svekket hukommelse.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

Å, hva var det nå det het, det slottet til Ludvig den fjortende utenfor Paris? Og hva er navnet på hun dama som spiller Padmé Amidala i Star Wars?

Noen ganger vet vi at vi vet noe, uten at vi klarer å huske det helt.

Følelsen av å ha noe på tunga er irriterende nok i utgangspunktet. Men etter hvert som vi blir eldre kan slike opplevelser i tillegg vekke en viss engstelse: Er dette det første tegnet på hukommelsestap og demens?

Resultatene fra en ny undersøkelse kan imidlertid virke beroligende.

Det ser ikke ut til å være noen åpenbar sammenheng mellom svekket hukommelse og flere opplevelser av at ordet sitter fast på tunga.

Komplisert forskning

Det er ikke bare enkelt å undersøke har-det-på-tunga-fenomenet. Følelsen kan ikke måles, og dermed må forskerne må basere seg på folks egne vurderinger. Det er jo bare du som kan avgjøre om du har det på tunga, eller om du rett og slett har glemt svaret.

Slik selvrapportering kan gi unøyaktige svar. Folk kan for eksempel legge litt ulike betydninger i å ha det på tunga.

Det kan også være vanskelig å måle om eldre faktisk opplever det karakteristiske fenomenet oftere enn unge, uavhengig av andre faktorer.

Mange eldre har samlet mye kunnskap i løpet av livet – de har lært mange flere navn og begreper – enn gjennomsnittet av unge. Da har du også flere ord å glemme, eller å nesten huske.

Men nå har altså Timothy Salthouse og Arielle Mandell fra University of Virginia undersøkt hele 718 voksne i alderen mellom 18 og 99 for å finne ut mer om saken.

Har-det-på-tunga-tester

Deltagerne har gått igjennom flere ulike typer tester for å måle både hukommelsen og her-det-på-tunga-opplevelser.

Forskerne hadde inkludert flere varianter av tester hvor forsøkspersonene fikk beskrivelser eller bilder av kjente ting, personer eller steder. Så måtte de krysse av for om de visste det korresponderende ordet eller navnet, om de ikke visste det, eller om de hadde det på tunga. 

Spørsmålene kunne for eksempel være: Hva kalles en bygning hvor man kan vise bilder av himmellegemer på innsida av en kuppel?

Eller: Hva heter det store fossefallet I Zambia som regnes som ett av verdens sju naturskapte undre?

Ikke sammenheng

Og resultatene gir altså en trøst til de som trekker på åra.

Riktignok viste det seg at eldre oftere har det på tunga enn yngre mennesker, uten at det kunne forklares med større kunnskaper hos de eldre.

Men det var ingen sterke indikasjoner på at flere slike opplevelser hang sammen med svekkelser i hukommelsen.

- Aldersrelatert økning i har-det-på-tunga-opplevelser og aldersrelatert nedgang i episodisk hukommelse ser ut til i det minste å være delvis uavhengige fenomener, konkluderer forskerne forsiktig i siste utgave av Psychological Science.

Og for deg som hadde det på tunga i stad, er svarene som følger:

Bygningen med kuppelen kalles et planetarium, og fossen heter Victoriafallene. Ludvig den fjortende spradet rundt på Versailles og reima til Anakin Skywalker spilles an ingen annen enn Natalie Portman. Så vet du det.

Referanse:

T. A. Salthouse & A. R. Mandell, Do Age-Related Increases in Tip-of-the-Tongue Experiences Signify Episodic Memory Impairments?, Psychological Science, 2013.

Powered by Labrador CMS