Lavt blodsukker går ut over ektefellen

Har du lavt blodsukker øker risikoen for at du tar ut sinne og frustrasjon på partneren.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.com)

Det er lenge siden lunsj, og middagen skulle egentlig vært på bordet. Men hyttedøra måtte spas fram, ovnen ryker inn og Påsan har tissa i buksa. Og så viser det seg altså at makkeren har glemt å kjøpe pølser.

Mange har nok opplevd at både ferierush og det vanlige ettermiddagsrushet kan ende i kjeft, beljing og tenners gnidsel.

Og nå bekrefter ny forskning at nettopp sulten er med på å gjøre det ekstra ille. Flere eksperimenter viser nemlig at folk med lavt blodsukker lettere lar sinne og frustrasjon gå ut over ektefellen.

Lavt blodsukker kan være en oversett faktor i ekteskapelige krangler og konfrontasjoner – ja, kanskje til og med i noen tilfeller av vold i hjemmet, tror professor Brad Bushman fra Ohio State University, som har ledet studien.

Voodoo-dukker

Forskerne gikk utradisjonelt til verks da de skulle finne ut hva blodsukkeret hadde å si for oppførselen mot ektefellen.

En av voodoo-dukkene som ble brukt i eksperimentet. Dukka representerer ektefellen til en av deltagerne i forsøket. (Foto: Jo McCulty, Ohio State University)

De hadde huket inn 107 ektepar som svarte på spørsmål om hvor godt de trivdes i forholdet. Så fikk alle utdelt utstyr for å måle blodsukkeret, samt en voodoo-dukke som representerte ektefellen.

Hver morgen og kveld i 21 dager skulle deltagerne måle blodsukkeret. Og hver kveld skulle de sette av litt kvalitetstid på enerom for å stikke nåler i dukka. Ektefellene kunne velge å perforere den lille modellen av makkeren med alt fra null til 51 nåler.

Så hadde blodsukkeret noen innvirkning på nålestikkinga?

Plaget hverandre med lyd

Jepp, konkluderer Bushman og co.

Jo lavere blodsukker deltagerne hadde, jo flere hull i voodoo-dokka. Og det gjaldt også etter at forskerne hadde tatt hensyn til ektefellenes generelle tilfredshet i forholdet.

- Da de hadde lavere blodsukker følte de seg sintere og tok det ut på dukkene som representerte ektefellen, sier Bushman i en pressemelding.

Men betyr det at deltagerne også ville vært slemme mot kona eller mannen i virkeligheten?

Forskerne kjørte også et annet eksperiment, for å se om dukkeforsøket gir et bilde av realitetene. Her skulle ektefellene spille et reaksjonsspill mot hverandre. Men spillet var rigget, så partene vant omtrent like ofte.

Den som vant hver runde, kunne bombardere partneren med ubehagelige lyder i øretelefonene. Og de kunne velge hvor sterkt og langvarig bråket skulle være.

Slik kunne forskerne undersøke om sult også gjør folk lumpnere på ordentlig.

Hjerneenergi

Og det gjorde den altså. Deltagerne som hadde lavt blodsukker, var også mer tilbøyelig til å gi partneren inn med vonde lyder.

Dessuten viste det seg at deltagerne som stakk flest nåler i voodoo-dukkene oftere ga ektefellen lange, høye ulyder i øretelefonene.

Brad Bushman, professor ved Ohio State University, holder en av voodoo-dukkene som ble brukt i forsøket. (Foto: Jo McCulty, Ohio State University)

- Vi fant en klar sammenheng mellom aggressive impulser med dukkene og faktisk aggressiv oppførsel, sier Bushman.

Han tror mangelen på sukker i blodet kanskje gjør det vanskeligere for oss å ta oss sammen når sinnet kommer.

Blodsukkeret er hjernens drivstoff, og det kreves temmelig mye av det bare for å holde toppetasjen gående. Og vi vet da alle at selvkontroll krever energi.

Så altså, konkluderer forskerne: Skal dere absolutt krangle, så sørg da i det minste for å spise litt først.

Referanse:

B. J. Bushman, C. N. DeWall, R. S. Pond, M. D. Hanus, Low glucose relates to greater aggression in married couples, Proceedings of the National Academy of Sciences, 14. april 2014.

Powered by Labrador CMS