Rusa rotter roter med tida

Studier av gnagere skaper bekymring omkring hvilken virkning cannabis har på konsentrasjonen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Cannabis gjør rotter ute av stand til å skille mellom korte og lange tidsperioder fordi de mister konsentrasjonen, viser en amerikansk studie.

Støtter allmen oppfatning

Dette er kanskje ingen stor overraskelse. Oppdagelsen støtter den allerede utbredte oppfatningen om at mennesker som bruker cannabis har dårligere forutsetninger for å gjennomføre handlinger som krever vedvarende konsentrasjon.

- En hvilken som helst oppgave som krever lengre oppmerksomhet kan bli påvirket, sier psykolog Jonathan Crystal ved University of Georgia, til journalen Nature.

Korttidskonsentrasjon

Et menneske som kjører bil etter å ha røykt marihuana, for eksempel, kan være helt og fullt i stand til å utføre de nødvendige manøvrene i en kort periode, men kan også være tilbøyelige til katastrofal konsentrasjonssvikt over lengre tid, advarer forskerne.

De mener at cannabis også påvirker menneskenes tidsoppfattelse. Brukere har i tidligere forskningsarbeider rapportert at det virker som ting går saktere når de røyker stoffet.

- Følt tid er lenger enn klokketid. Ett minutt kan virke som en time, sier Roger Pertwee, som studerer cannabiseffekter ved University of Aberdeeen i Storbritannia til Nature.

Lange og korte lyder

De amerikanske forskerne trente rottene opp til å skille mellom lydsignaler som varte i to eller åtte sekunder. Deretter fant de frem til et midtpunkt for lydens lengde, hvor det var like sannsynlig at rottene markerte for kort lyd eller lang lyd.

Deretter fikk gnagerne et syntetisk fremstilt THC, et av virkestoffene i marihuana. Det førte til at rottene gjorde flere feil.

THC førte til en reduksjon av følsomheten for tid gjennom en spesifikk mekanisme i hjernen.

Generell konsentrasjonssvikt

Forskerne mener dette skyldes generell konsentrasjonssvikt heller enn manglende evne til å bedømme tid generelt, for det gjennomsnittlige midtpunktet forandret seg ikke selv om rottene gjorde flere feil.

Forskerne har publisert resultatene i journalen Behavioural Brain Research, og studien er finansiert gjennom et stipend fra National Institute on Drug Abuse.

Lenke:

University of Georgia: Rat study conducted by UGA researchers sugggests that cannabis interferes with sustained attention

Powered by Labrador CMS