Hjertelig pumping for hjernen

Et sunt hjerte som pumper mye blod kan bremse krymping av hjernens volum, et aldringstegn for toppetasjen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjon: iStockphoto)
(Illustrasjon: iStockphoto)

Trent hjerte pumper effektivt

Regelmessig aktivitet effektiviserer sirkulasjonssystemet, og øker kapasiteten til hjertet og lungene.

Noe av det som skjer ved utholdenhetstrening, er at hjertekamrene tøyes og utvides. Mer blod går ut fra hjertet - med større kraft i hvert slag.

Nye kapillærer dannes i hjerte og muskler. Med flere blodkar får hjertets kraftige pumpekammer (venstre hjertekammer) mer blod og bedret energitilførsel.

Dette gjør at hjertemuskulaturen kan pumpe blod på en mer effektiv måte.

Kilde: Norsk helseinformatikk, Hjerte blodkar og trening

Det antydes i en ny observasjonsstudie publisert i tidsskriftet Circulation, som gis ut av American Heart Association.

Den nye studien rommer data fra flere tiår og omfatter 1 504 deltakere i alderen 34-84 år.

Personene som skårer dårligst på en blodpumpe-indeks i forhold til kroppsstørrelse,  framstår med en to år eldre hjerne sammenlignet med deltakere hvis hjerte pumper mye blod.

De med middels pumperesultater i forhold til kroppsstørrelsen, viser også samme tendens til raskere aldring, ved at hjernevolumet reduseres.

Kan være tidlig faresignal

- Resultatene er interessante fordi de antyder en sammenheng mellom helsetilstanden til hjerte og hjerne, sier førsteforfatter Angela L. Jefferson, i et presseskriv fra American Heart Association.

Jefferson er nevrolog og tilknyttet Boston University School of Medicine.

At hjernen krymper (atrofi) og dermed får et mindre volum, blir vurdert som et tegn på aldring. Hos personer som utvikler demenssykom, som for eksempel Alzheimer, ser man en mer dramatisk krymping.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)
(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Det forskerne antyder i denne studien, er en kobling mellom hjertets pumpeevne og strukturelle endringer i hjernen.

De har ikke påvist tydelige tegn på svekket hjernefunksjon som følge av krympingen de observerte.

Likevel kan det være fare på ferde: 

- Endringene kan være tidlig dokumentasjon på at noe er galt. Vi kommer til å fortsette å følge dette utvalget, for å se hvordan strukturelle endringer i hjernen påvirker hukommelse og kognitive evner (som problemløsning) over tid, sier Jefferson.

- Bekymringsfullt

Jefferson legger til at det finnes flere mulige forklaringer på hvorfor redusert pumpefunksjon i hjertet kan påvirke hjernens helse.

- Mindre blod fra hjertet kan redusere blodstrømmen til hjernen, slik at hjernecellene ikke får så mye oksygen og næring som det trenger, fortsetter nevrologen.

En mindre andel i forskernes utvalg (7 prosent) hadde hjertesykdom, men forskerne så koblingen mellom blodpumping og hjernekrymping også hos de som ikke var syke.

Resten av deltakerne var uten sykdomshistorie med slag, drypp eller demens. Likevel havnet så mange som 30 prosent i bånnsjiktet på blodpumpeindeksen.

- Disse deltakerne er ikke syke. Vår observasjon av at nær en tredel av det totale utvalget skårer lavt indeksen, og at en plassering her kan kobles til et mindre hjernevolum, er bekymringsfullt.

- Det kreves mer forskning på feltet, sier Jefferson videre i presseskrivet.

Referanse: 

Angela L. Jefferson mfl: Cardiac Index Is Associated With Brain Aging. The Framingham Heart Study. Circulation. 2010 Publisert i nettutgaven 2. august, i forkant av papirutgvielse. Doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.109.905091 Abstract

Powered by Labrador CMS