Kanskje du sitter på jobben og føler at du holder på å drukne i oppgaver. Eller kanskje din bedre halvdel kommanderer deg rundt uten stans. Mange av oss har mye å drive med, og stress sies å ha blitt en folkesykdom. Men kan man egentlig dø av det?
Vi har snakket med stressforskeren Naja Hulvej Rod, som er førsteamanuensis ved avdeling for sosialmedisin ved Københavns Universitet.
– Stress påvirker helsen negativt både på kort og lang sikt, sier Rod.
Naturlig reaksjon
Stress er kroppens reaksjon ved store utfordringer eller farer.
– Stress gir mer energi til både muskler og hjerne. Det kan være smart hvis man havner i en farlig situasjon. Problemet oppstår når man er stresset over tid, sier Rod.
– Ved varig stress øker risikoen for høyt blodtrykk og for hjerte- og karsykdommer, sier hun.
Kan utløse sykdommer
En rekke undersøkelser har vist at stress også kan ha korttidseffekter. Naja Hulvej Rod forklarer:
– For noen kan det ha store konsekvenser å havne i en stresset situasjon. Det kan for eksempel være dødsfall i familien eller en viktig frist. Hvis man har underliggende hjerteproblemer, kan det i sjeldne tilfeller føre til hjertestans, sier hun.
Øker risikoen for selvmord
Ifølge en studien Rod har vært med på å utføre, kan stress gi økt risiko for selvmord.
– Langvarig stress er forbundet med større risiko for selvmord. Man opplever utbrenthet eller alvorlig depresjon, sier hun.
Stress kan også påvirke immunsystemet. Noen har nok opplevd å bli syke like etter en stresset periode.
Men:
Annonse
– Stress kan faktisk styrke immunsystemet på kort sikt. Mange opplever nok å få en forkjølelse like etter en viktig frist, sier Rod. Dette kan man blant annet se i studier avstudenters immunforsvar rundt eksamenstid, ifølge American Psychological Association.