En notis fra NILU - Norsk institutt for luftforskning - les mer.

(Illustrasjonsfoto: trubavin / Shutterstock / NTB scanpix)
(Illustrasjonsfoto: trubavin / Shutterstock / NTB scanpix)

Trenger vi vannavstøtende surfeshorts?

Publisert

Eksponering for unødvendige og potensielt skadelige kjemikalier kunne vært kraftig redusert dersom produsentene tilsatte kjemikalier kun i de tilfellene de var essensielle for helse, sikkerhet eller funksjon.

Det er konklusjonen i en studie som nylig ble publisert.

I denne studien foreslår forskerne et rammeverk basert på begrepet «essensiell bruk» for å avgjøre om visse kjemikalier virkelig er nødvendige i ulike produkter. De demonstrerer konseptet på en gruppe syntetiske kjemikalier kjent som PFAS (per- og polyfluorerte alkylstoffer).

PFAS brukes i mange forbruksvarer blant annet på grunn av sine unike vann- og smussavstøtende egenskaper. Et voksende antall forskere og helsepersonell uttrykker imidlertid bekymring for disse kjemikaliene, siden de er svært bestandige, siver ut i vann og jord, og kan ha negativ innvirkning på folks helse og på dyreliv.

Visse PFAS-eksponeringer kan føre til helseproblemer som nyre- og testikkelkreft, leversvikt, lavt stoffskifte (hypotyreose), høyt kolesterol, ulcerøs kolitt, lavere fødselsvekt og -størrelse, fedme og nedsatt immunrespons på vaksiner.

Studien klassifiserer mange av dagens bruksområder for PFAS som «ikke essensielle». Som et eksempel peker studien på at det kan være fint å ha vannavstøtende surfeshorts, men det er ikke en avgjørende egenskap for produktet.

Noen bruksområder for PFAS kan anses som vesentlige for helse og sikkerhet, for eksempel brannslukkeskum, men her er det i dag utviklet funksjonelle erstatningsalternativer.

– Vårt håp er at denne studien kan informere og oppmuntre produsenter, forhandlere og sluttbrukere til å vurdere erstatning og avvikling av PFAS, sier Ian Cousins fra Stockholms Universitet. Han er hovedforfatter av studien.

Les mer om studien på nettsidene til Norsk institutt for luftforskning.