En notis fra NILU - Norsk institutt for luftforskning - les mer.

(Illustrasjonsfoto: trubavin / Shutterstock / NTB scanpix)
(Illustrasjonsfoto: trubavin / Shutterstock / NTB scanpix)

Trenger vi vannavstøtende surfeshorts?

Eksponering for unødvendige og potensielt skadelige kjemikalier kunne vært kraftig redusert dersom produsentene tilsatte kjemikalier kun i de tilfellene de var essensielle for helse, sikkerhet eller funksjon.

Det er konklusjonen i en studie som nylig ble publisert.

I denne studien foreslår forskerne et rammeverk basert på begrepet «essensiell bruk» for å avgjøre om visse kjemikalier virkelig er nødvendige i ulike produkter. De demonstrerer konseptet på en gruppe syntetiske kjemikalier kjent som PFAS (per- og polyfluorerte alkylstoffer).

PFAS brukes i mange forbruksvarer blant annet på grunn av sine unike vann- og smussavstøtende egenskaper. Et voksende antall forskere og helsepersonell uttrykker imidlertid bekymring for disse kjemikaliene, siden de er svært bestandige, siver ut i vann og jord, og kan ha negativ innvirkning på folks helse og på dyreliv.

Visse PFAS-eksponeringer kan føre til helseproblemer som nyre- og testikkelkreft, leversvikt, lavt stoffskifte (hypotyreose), høyt kolesterol, ulcerøs kolitt, lavere fødselsvekt og -størrelse, fedme og nedsatt immunrespons på vaksiner.

Studien klassifiserer mange av dagens bruksområder for PFAS som «ikke essensielle». Som et eksempel peker studien på at det kan være fint å ha vannavstøtende surfeshorts, men det er ikke en avgjørende egenskap for produktet.

Noen bruksområder for PFAS kan anses som vesentlige for helse og sikkerhet, for eksempel brannslukkeskum, men her er det i dag utviklet funksjonelle erstatningsalternativer.

– Vårt håp er at denne studien kan informere og oppmuntre produsenter, forhandlere og sluttbrukere til å vurdere erstatning og avvikling av PFAS, sier Ian Cousins fra Stockholms Universitet. Han er hovedforfatter av studien.

Les mer om studien på nettsidene til Norsk institutt for luftforskning.

Powered by Labrador CMS