Hvorfor klarer vi ikke å behandle fedme hos barn og unge bedre?

Kan behandlingen dessuten gjøre skade på selvfølelsen hos barn og unge? Se debatten om barnefedmebehandling som forskning.no arrangerte på Kulturhuset i Oslo.

11.10 2017 05:00

Tre forskere møttes over temaet barnefedme på Kulturhuset i Oslo. 

– Det handler om ressurser, sa Jorunn Kaiander Sundgot-Borgen, som er professor ved Norges idrettshøgskole.

Hun mente at årsakene til de dårlige resultatene i behandlingen av barnefedme kommer av at det ikke er ressurser nok til å følge opp barna tettere over lengre tid. Dessuten bør helsesøsterne, som skal fange opp vektproblemer tidlig, få det de trenger for klare å gjøre denne jobben. 

Gro Rugseth advarte mot at oppfølgingen også kan stigmatisere barna. Hun er førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus og har snakket med voksne med fedmeproblemer.

De forteller at oppmerksomheten de fikk på skolen var verst for dem, å bli pekt ut som de som ikke var bra nok. Veiingen og den ekstra oppfølgingen ble en tilleggsbyrde til fedmen. 

– Det verste vi kan gjøre er å ignorere barna og familiene som trenger hjelp, sa Jøran Hjelmesæth, som er leder av Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold og professor i medisin ved Universitetet i Oslo.

Han mener også at de dårlige resultatene i behandlingen av barn er en utfordring for forskere. I Vestfold forsker de nå på nye behandlingsmetoder, blant annet samtaleterapi, der familiene får veiledning til sunnere kosthold og mer aktivitet. 

Se debatten om barnefedme øverst i artikkelen. 

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse