– Vi fant ingen bevis for at barn fra familier med hunder og katter har det bedre psykisk eller fysisk, sier Layla Parast, en av forskerne bak studien, i en pressemelding.

Barn blir ikke friskere av å ha hund eller katt

Det konkluderer amerikanske forskere etter å ha gjort den største studien av barn og kjæledyr noensinne.

14.8 2017 04:00

Forskerne fra amerikanske RAND Corporation, en uavhengig non-profit-forskningsinstitusjon, ville se nærmere på hvordan det å ha hund eller katt i oppveksten påvirker barns helse. De var særlig opptatt av om kjæledyrene kunne gjøre barna mer aktive eller mer empatiske.

Det har vært gjort mye forskning på kjæledyr og helse, og resultatene spriker i begge retninger.

I 2007 skrev vi om en finsk studie som viser at kjæledyreiere er sykere enn andre.

I 2014 skrev vi om en studie som viste at tenåringer i rusbehandling hadde godt utbytte av å være sammen med hunder.

Og tidligere i sommer skrev vi om en britisk studie som antydet at eldre med hund var mer aktive enn dem som ikke hadde.

De amerikanske forskerne bak den nye studien satte opp et stort eksperiment og brukte data fra the California Health Interview Survey – en årlig undersøkelse der folk blir stilt en rekke helsespørsmål i tillegg til at de må svare på om de har hund eller katt.

Men etter å ha analysert informasjon om over 2200 barn fra hjem med kjæledyr og sammenlignet dem med rundt 3000 husholdninger uten hunder eller katter, så var konklusjonen klar: Det var ingen sammenheng.

– Vi fant ingen bevis for at barn fra familier med hunder og katter har det bedre psykisk eller fysisk, sier Layla Parast, en av forskerne bak studien, i en pressemelding.

Studien er publisert i tidsskriftet Anthrozoös.

Det endelige svaret?

Forskerne fant riktignok ut at barn fra hunde- og kattehusholdninger var i litt bedre fysisk form, veide litt mer og var mer aktive enn de som ikke hadde hund eller katt. I tillegg hadde barna som vokste opp med kjæledyr høyere risiko for ADHD, de var mer lydige og det var mindre sannsynlig at foreldrene var bekymret for følelsene, humøret, oppførselen og læreevnene deres.

Men da forskerne kontrollerte for underliggende faktorer, altså ting som påvirker sannsynligheten for at barn har dårlig helse eller at familier har hund eller katt, så forsvant alle sammenhengene mellom kjæledyrhold og barnehelse.

Forskerne kontrollerte for over 100 slike faktorer, som språkferdigheter, utdanning og økonomien i husholdningen.

Det betyr likevel at fremtidig forskning godt kan vise noe annet. Parast sier at den ultimate studien av dette vil vare i 10–15 år og bestå av grupper som enten får kjæledyr eller ikke og følges tett.

– En slik studie vil sannsynligvis bli for dyr og/eller vanskelig å gjennomføre, og jeg er redd for at ingen vil finansiere noe slikt, sier Parast.

Referanse:

Jeremy N. Viles m.fl: A Propensity-Score-Weighted Population-Based Study of the Health Benefits of Dogs and Cats for Children, Anthrozoös, august 2017

 

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.