Undervannsfjert

Ikke fra magen, men fra svømmeblæra kommer de pinlige lydene fra sildefiskene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da forskerne fra University of South Florida lot den ubemannede undervannsbåten spisse mikrofon-ørene sine ut mot nattelivet i Tampabukten utenfor kysten av Florida, fikk de ikke bare høre gryntingen og plystringen til fisker av familien korallbarser.

Nei, på grunna over 40 meters dyp fanget de også opp en hittil ukjent lyd, som fra sirisser. Men under vann høres aldri sirissens spill, men derimot fjert fra sild.

Regulerer oppdriften

Dette er hva forskerne tror de ukjente lydene er. Men sildefisen er ikke som andre fiser. Den kommer fra svømmeblæra.

Sild er nemlig blant de fiskene som gulper luft ned i magen, og sender den videre inn i svømmeblæra gjennom den såkalte pneumatiske kanalen.

Dermed stiger fisken i vannet, fordi luften i svømmeblæra gir den økt oppdrift.

Motsatt kan disse fiskene synke ved å sende luft tilbake fra svømmeblæra gjennom den pneumatiske kanalen til tarmen, og slippe den ut som en liten fjert.

Selvstyrte roboter

De torpedoformede undervannsrobotene fra University of Florida prøver å kartlegge fiskelivet over store områder over lang tid, heter det i sammendraget til artikkelen i Marine Ecology, der resultatene er publisert.

Undervannsroboten Tavros 02 drives av solceller, og kan kartlegge livet i havet uten inngripen av mennesker i månedsvis. Den er utstyrt med instrumenter for å analysere sjøvannet og hydrofon for lydopptak. (Foto: fra YouTube-video av University of South Florida)

Den nyeste utgaven av disse robotene har elektriske motorer som drives med strøm fra solceller. Med kunstig intelligens kan de operere til sjøs i lange perioder uten opplading eller kontroll av mennesker, ifølge en nyhetsmelding fra universitetet.

Lenker og referanse:

Nyhetsmelding fra tidsskriftet Science

Nyhetsmelding om undervannsrobotene fra University of South Florida

Carrie C. Wall et. al: Shelf-scale mapping of sound production by fishes in the eastern Gulf of Mexico, using autonomous glider technology, Marine Ecology, vol 449, p 55-64

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS