Annonse
Denne tangloppa har funnet seg en sjøengel som den har fanget og holder fast på ryggen. [Foto: Charlotte Havermans/ Alfred Wegener Institute].

Dette krepsdyret kidnapper for å overleve

De fanger og bærer rundt på sjøengler for å utnytte forsvarsmekanismene deres.

Publisert

Skalløse vingesnegler blir også kalt for sjøengler. Det er ikke så rart, for det kan se ut som om de både har kjole og vinger, og de er ganske så grasiøse i vannet. De er geleaktige og små, men varierer i størrelse avhengig av type.

Clione limacina antarctica er en type vingesnegle som som lever i antarktis. Man skulle kanskje tro at disse små englene er perfekt som fiskemat, men sneglene har en lur forsvarsmekanisme. De kan skille ut kjemikalier som advarer fisker mot å glefse de i seg.

Vingesnegler kan bli funnet i alle verdenshav og befinner seg som oftest mellom 0 og 10 meter under overflaten. Her er en vingesnegle av typen Clione limacina antarctica. [Foto: Charlotte Havermans/ Alfred Wegener Institute].

Tanglopper er en type krepsdyr som ikke har vært like heldige med evolusjonen. De er svært populære som fiskesnacks. I mangel på eget forsvar har de imidlertid lært seg å utnytte andres egenskaper.

De fanger seg en sjøengel, og bruker to av beina til å holde den fast på ryggen. Når fisker kommer for å få seg et måltid, merker de kjemikaliene som sjøengelen sender ut og lar tangloppa være i fred.

Her har ei tangloppe fanget seg en liten sjøengel som den holder fast med to av beina. [Foto: Charlotte Havermans/Alfred Wegener Institute].

Charlotte Havermans er biolog og var ombord på tyske Alfred Wegener Institute sitt polarskip i 2016. Da oppdaget hun kidnapperne i antarktisk farvann.

- Noen av tangkrepsene bar noe uvanlig på ryggen sin. Ved nærmere ettersyn skjønte jeg at de bar vingesnegler som en ryggsekk, sier Havermans i en pressemelding fra Alfred Wegener Institute.

Etter å ha gått igjennom forskningen på feltet fant hun ut at fenomenet var omtalt allerede på nittitallet. Men da kun i antarktiske kystvann. Hun ble nysgjerrig på om tanglopper oppførte seg på samme måte i åpent hav, og om begge arter har fordeler av kidnappingen.

Dette dyret har fanget en litt annen type vingesnegle som kalles Spongiobranchaea australis. Den er brunaktig i fargen. [Foto: Charlotte Havermans/ Alfred Wegener Institute].

Havermans fant ut at kidnappingen også skjer i åpent hav. Det kunne se ut som to forskjellige undergrupper av tanglopper foretrakk hver sin vingesnegletype. Men forskningsgruppen fant for få eksemplarer til å si noe særlig mer om det.

Det ser dog ikke ut til at vingesneglen har noen fordel av å bli kidnappet. Sannsynligvis står den heller i fare for å sulte, ifølge forskerne. Den får nemlig ikke jaktet på mat så lenge den blir holdt fast.

Krepsdyret har derimot store fordeler. Forskergruppa så at fisker i området hadde lært seg å holde seg unna tanglopper med ryggsekk.

Tangloppe med vingesnegle av typen Clione limacina antarctica. [Foto: Charlotte Havermans/ Alfred Wegener Institute].
Powered by Labrador CMS