Svømmende Tawaki-pingvin. (Bilde: Thomas Mattern/CC BY)
Svømmende Tawaki-pingvin. (Bilde: Thomas Mattern/CC BY)

Denne pingvinen svømmer opp mot 7000 kilometer for å spise - uten at den trenger det

Så hvorfor svømmer Tawaki-pingvinen så langt?

Published

Dette er en av de sjeldneste pingvinene i verden. Den kalles Tawaki, Fiordland penguin, eller skogpingvin, fordi den lever ved skogen langs kysten sør på New Zealand.

Det finnes bare et sted mellom 5500 og 7000 eksemplarer av denne arten i hele verden, ifølge en ny studie i tidsskriftet PLOS One, og hvert år tar disse pingvinene en vanvittig lang svømmetur ned til næringsrike antarktiske strøk sørvest for New Zealand.

Forskerne har sporet 17 Tawaki-pingviner med GPS-sendere i løpet av månedene de svømmer ute på havet for å spise seg fete før de skal hekke. Når de får unger mister de rundt halvparten av kroppsvekten, som de så må ta igjen i spise-perioden.

En typisk Tawaki-pingvin veier rundt fire kilo og blir omtrent en meter høy.

Forskerne så at de svømte opp mot 2500 kilometer fra kysten av New Zealand mellom desember og februar. Noen dager kunne pingvinene svømme så mye som 80 kilometer.

Den lengste reisen

Pingvinene som svømte lengst hadde dekket opp mot 7000 kilometer når de reiste ut, jaktet og svømte tilbake igjen til kolonien sin på New Zealand.

Forskerne mener dette er kan være en av de lengste svømmeturene som er mulig for pingviner.

Men forskerne synes det er mystisk at pingvinen svømmer så langt, for det finnes svært mye fisk rundt New Zealand-kysten i det som er sommermånedene på den siden av kloden (fra slutten av desember til slutten av mars).

Så hva kan forklaringen på dette være?

På kartet under kan du se Fiordland-nasjonalparken på New Zealand, hvor denne pingvinen også hører hjemme.

Evolusjon?

Forskerne vet ikke hvorfor pingvinen reiser så langt, men de spekulerer i om denne migrasjonen kan være genetisk bestemt, og arvet fra en annen, tidligere pingvin som opprinnelig levde lengre sør og jaktet i disse områdene.

Etterhvert flyttet disse pingvinene seg til det sørlige New Zealand, men de fortsatte å reise ut på havet for å jakte, som Tawaki-pingvinene fortsatt gjør.

Tawaki-pingviner på land på New Zealand. (Bilde: Travelwayoflife/CC BY-SA 2.0)
Tawaki-pingviner på land på New Zealand. (Bilde: Travelwayoflife/CC BY-SA 2.0)

Flere andre pingvinarter hekker også på New Zealand, men de holder seg stort sett i nærheten av kysten. En annen mulighet er at jaktområdene er såpass bra at de fortsatt gir Tawaki-pingvinene en fordel, selv om de må reise ekstremt langt.

Samtidig spekulerer forskerne i om denne lange reisen egentlig er et hinder for pingvinarten. Den lever bare langs den sørvestlige kysten på New Zealand, og hvis den hadde levd lengre nord, ville migrasjonen sannsynligvis vært for lang, mener forskerne.

Referanse:

Mattern mfl: Marathon penguins ± Reasons and consequences of long-range dispersal in Fiordland penguins / Tawaki during the premoult period. PLOS One, 2018. DOI: 10.1371/journal. pone.0198688. Sammendrag