Kan selge skinnet

Laks og torsk kan gi oss mer enn smakfulle middager. Skinnet fra disse fiskene kan nemlig bli til gelatin med spesielle egenskaper, som er velegnet i matvarer og helsekostprodukter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Forsker Asbjørn Gildberg med gelatin fra torskeskinn."
"Forsker Asbjørn Gildberg med gelatin fra torskeskinn."

Fiskeriforskning har tidligere vist at torskens skinn kan brukes til produksjon av gelatin med spesielle egenskaper.

Nye forsøk har vist at gelatinet fra laks har de samme egenskapene. Det er godt nytt.

- Det var overraskende at gelatin fra torsk og laks var så like hverandre, ettersom dette er arter som genetisk er veldig forskjellige, sier seniorforsker Asbjørn Gildberg.

Mer råstoff

Fordi både torsk og laks kan brukes til det samme gelatinproduktet, har en også større mengder med råstoff tilgjengelig enn det en tidligere har regnet med.

- En av innvendingene mot å bruke fiskeskinn til gelatinproduksjon har vært at det er for liten tilgang på råstoff. At vi kan bruke både torsk og laks endrer dette bildet.

- Med en voksende oppdrettsnæring, både når det gjelder torsk og laks, og økt foredling, betyr det at vi får stadig større mengder med skinn tilgjengelig som restråstoff, påpeker Gildberg.

Spesielle egenskaper

Gelatin fra fisk er ikke som vanlig gelatin. Det beholder en seigtflytende konsistens ved lavere temperatur enn dyregelatin.

Derfor vil fiskegelatin for eksempel være bedre egnet i kjølte produkter når en ønsker å beholde en tykk og fyldig konsistens, uten at produktet stivner.

Fiskegelatin kan også være et alternativ i helsekostprodukter, slik som kapsler med fiskeolje. I stedet for å bruke dyregelatin til innkapsling kan en bruke fiskegelatin, og dermed få et produkt som utelukkende består av marine ingredienser.

Dersom fiskegelatinet behandles med enzymer kan det framstilles naturlige antioksidanter og stoffer som kan redusere høyt blodtrykk.

Kan bli lønnsom næring

I dag utgjør fiskegelatin bare én til to prosent av verdens totale produksjon av gelatin på 300 000 tonn. Det er pattedyr, slik som gris og storfe, som er den viktigste råstoffkilden.

- Gelatin fra kaldtvannsfisk er så forskjellig fra pattedyrgelatin at det er lite egnet som et alternativ for slikt gelatin. Men dersom fiskegelatinens spesielle egenskaper utnyttes til de riktige produktene, kan fiskegelatin bli til en lønnsom næring, sier Gildberg.

Powered by Labrador CMS