Men det finnes mange potensielle geologiske farer i verden. En av disse er Etna, den digre vulkanen på Sicilia i Middelhavet. Den er en av de høyeste, aktive vulkanene i Europa, og rager over 3300 meter over landskapet. Den er såpass høy at det er flere skiheiser på Etna.
Vulkanen er også svært aktiv, og har hatt mange utbrudd de siste 100 årene.
Men i tillegg til den konstante faren for vulkanske utbrudd, er hele den sørøstlige siden av Etna i bevegelse. Den sklir litt og litt ut mot havet.
Dette fenomenet blir undersøkt i en ny forskningsartikkel i tidsskriftet Science Advances.
På kartet kan du se Etna.
Litt og litt
Forskere har sett denne bevegelsen i mange tiår. Målingspunkter som er satt opp over hele flanken har avslørt fjellets bevegelser.
Hele siden har bevegd seg fem centimeter i året siden begynnelsen av 1980-tallet, og den største bevegelsen er ved kysten. Men hvorfor flanken beveger seg og hva det egentlig betyr er foreløpig ubesvarte spørsmål.
Forskerne nevner mange forskjellige forklaringer på bevegelsene. Det kan være fjellet sklir ut på grunn av magma som beveger seg inne i fjellet, at det rett og slett henger sammen med magmarørene som går inne i vulkanen.
En annen forklaring er at fjellet kollapser under sin egen tyngdekraft. Det er denne teorien forskerne argumenterer for i den nye studien.
De har satt opp sensorer under havet for å se på Etnas bevegelser. Og det rører på seg.
Kollaps
Forskerne målte i perioden mellom april 2016 og juni 2017, og i en kort periode så de store bevegelser i fjellmassene under havet. I løpet av åtte dager flyttet en del av fjellmassene relativt fort på seg.
Etter å ha analysert disse resultatene sammen med tidligere resultater, mener forskerne at fjellet deformeres under sin egen tyngdekraft.
Det er mange usikkerheter her, men på bakgrunn av disse målingene, mener forskerne at en «katastrofal kollaps» er mulig. Dette betyr at deler av vulkanen kan rase ut i havet og skape en kjempetsunami i Middelhavet.
Dette er også svært usikkert, og forskerne har ingen formening om når det kan skje.
Annonse
Italia har flere aktive vulkaner, hvor den mest berømte kanskje er Vesuv, som ligger rett ved millionbyen Napoli i Sør-Italia. Et digert vulkanutbrudd fra Vesuv begravde de romerske byene Pompeii og Herculaneum i år 79.
Ifølge avisen The Independent har Napoli har forberedt en evakueringsplan hvis noe lignende skulle skje igjen, men det er ingen tvil om at et utbrudd fra Vesuv vil bli svært farlig for området.
Referanse:
Urlaub mfl: Gravitational collapse of Mount Etna’s southeastern flank. Science advances, 2018. DOI: 10.1126/sciadv.aat9700. Sammendrag