Verdens høyeste fjell viser seg å være 1 meter høyere enn tidligere antatt.

Kina og Nepal er enige – Mount Everest er nå 8849 meter høyt

Etter årelang strid er Kina og Nepal nå enige om at verdens høyeste fjell er nesten 1 meter høyere enn det som har vært internasjonalt akseptert.

Nepal har tidligere målt Mount Everest til 8848 meter, mens Kina har målt fjellet til å være 4 meter lavere.

Når har de to nabolandene i fellesskap kommet fram til at fjellet, som i Tibet er kjent som Chomolungma og i Nepal som Sagarmatha, er 8848,86 meter høyt, opplyste Kinas utenriksminister Mang Yi i en felles uttalelse med Nepal tirsdag.

Nepal sendte en gruppe forskere opp på Mount Everest i 2019, og tidligere i år fulgte en gruppe kinesiske forskere etter. Deretter satte de seg ned sammen for å enes om resultatet av målingene.

I tillegg til uenigheten om høyden, har det også hersket bekymring for at fjellet kunne ha sunket i det store jordskjelvet som rammet Nepal i 2015.

Over 9000 mennesker omkom i skjelvet, blant dem 19 klatrere og andre som befant seg i Mount Everest base camp, utgangspunktet for de fleste ekspedisjonene til toppen av fjellet.

Mange målinger

Den tidligere offisielle høyden ble målt første gang av en gruppe forskere fra India i 1954.

Andre har siden gjort ulike målinger, blant dem et team fra anerkjente National Geographic Society som ved hjelp av GPS-målinger i 1999 kom fram til at verdens høyeste fjell var 8850 meter høyt.

Seks år senere konkluderte et kinesisk team med at fjellet var 8844,43 meter høyt, vel å merke om man ikke målte snølaget på toppen.

Køproblemer

8848 meter har likevel vært høyden de fleste har operert med, og som en rekke produsenter har benyttet i markedsføring av sportsutstyr og andre produkter. Nå må varemerkene byttes ut.

Rundt 5000 klatrere har opp gjennom årene nådd toppen av Mount Everest, som første gang ble besteget av den nepalske sherpaen Tenzing Norgay og Edmund Hillary fra New Zealand i 1953.

De siste årene har det vært store køproblemer langs fjellsiden. Den verste dagen var 22. mai i fjor, da rundt 200 klatrere forsøkte å nå toppen.

Død og rekorder

Nærmere 300 klatrere har mistet livet i forsøk på å nå toppen av verdens høyeste fjell, og flere av dem ligger fortsatt langs ruta til toppen.

Ingen har for øvrig vært flere ganger på toppen enn sherpaen Kami Rita fra Nepal, som har stått der hele 24 ganger.

Italienske Reinholdt Messner og østerrikske Peter Habeler ble de første til å bestige fjellet uten oksygen i 1978, og italienske Hans Kammerlander brukte bare 16 timer og 45 minutter på å gjøre det samme i 1996 – også det rekord.

Den yngste som har klatret til topps var amerikanske Jordan Romero, som var 13 år, ti måneder og ti dager gammel da han sto på toppen i mai 2010.

Den eldste var Tamae Watanabe fra Japan, som besteg fjellet både som 63-åring og da han var 73 år og 180 dager gammel i mai 2012.

Powered by Labrador CMS