Et Insight-kamera med støvfilter skuer ut over et øde Mars-landskap. Her skal den jobbe i to år. (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Mars-hemmeligheter kommer kanskje ikke før langt ut i mars

Romsonden Insight har sendt et par bilder hjem fra Mars. Men vi må smøre oss med tålmodighet før de virkelige godsakene kommer.

Jubelen har lagt seg i kontrollrommet hos NASA (MER), og støvet har forhåpentligvis lagt seg rundt landingspunktet til Insight.

Like etter landingen mandag kveld norsk tid sendte Insight dette kornete bildet, tatt med et kamera på undersiden av landeren, hjem til Jorda:

(Foto: NASA/JPL-Caltech)

Det er ikke så mye å bli klok på og bærer veldig preg av alt støvet som har lagt seg på linsa. Denne linsa var med på turen bare for å beskytte kameraet mot nettopp denne aller første støvskyen.

Hensikten med den første forsendelsen var uansett ikke å sende spektakulære bilder. Det viktigste var å vise at alt fungerte og at signalene fant veien til NASAs base i California.

Noen timer senere kom dette bildet, tatt med et annet kamera som er festet på robotarmen som senere skal løfte på plass de vitenskapelige instrumentene.

(Foto: NASA/JPL-Caltech)

Også her er det en beskyttende linse utenpå som blir fjernet etter hvert som Insight finner seg til rette på den røde planeten.

Det kan ta litt tid.

Måler rystelser

Det første som skal skje, er ifølge NASAs hjemmeside at kameraene skal bli befridd for de nevnte beskyttelsesbrillene. Da får vi enda bedre bilder.

I løpet av noen dager vil Insight også begynne med de første prøvende vitenskapelige undersøkelsene.

Den første uka bruker Insight også på å sjekke at robotarmen funker. Det er denne armen som forsiktig og nøyaktig skal løfte seismometeret og temperaturmåleren ned på bakken.

Tre–fire uker etter landing er planen å få seismometeret på plass et sted hvor det kan måle rystelser i bakken. Et par uker etter vil den også ha nødvendig beskyttelse mot vind og svingende temperaturer.

Ytterligere en uke senere setter seismometeret i gang med undersøkelsene en verden av geologer og Mars-forskere har ventet på. Undersøkelser som kan fortelle om forskernes teorier om hvordan Mars ser ut på innsiden stemmer.

Eller, ikke helt.

Tar tempen

Temperaturmåleren må også finne veien fem meter inn i Mars-skorpa. Når robotarmen har utført jobben den skal med seismometeret, tar den én til to ukers hvilepause før den heiser ned «muldvarpen» som skal hamre seg ned i underlaget.

NASAs skjema legger opp til at denne operasjonen kan ta fire–seks uker. Når den er klar, kan den ta tempen på de fem øverste meterne av Mars.

Etter enda et par–tre–fire uker er det klart. Da kan de to instrumentene i samarbeid endelig gå i gang med undersøkelsene en verden av geologer og Mars-forskere har ventet på. Undersøkelser som kan fortelle om forskernes teorier om hvordan Mars ser ut på innsiden stemmer.

Da kan kalenderen fort ha kommet til slutten av mars, måneden altså. Så det er bare å smøre seg med tålmodighet.

Powered by Labrador CMS