Annonse

Da Norge var et tropeland

FORSKERENS FAVORITT: Vi hadde ikke vært et rikt oljeland i dag, hvis ikke nord en gang var sør. Se video av hvordan verden har flyttet på seg gjennom millioner av år.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I denne videoen ser du blant annet hvordan Grønland stakk av fra Norge for rundt 54 millioner år siden. (Utdrag fra GPlates ved Per Byhring, Forskningno/Youtube)

- Her kan vi se hvordan verden var satt sammen for hundrevis av millioner av år siden, og hvordan verden glir seg frem til slik vi kjenner den i dag, sier Robin Watson.

Han er forsker ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) i Trondheim.

I et samarbeid med forskere og utviklere fra Universitetet i Oslo (UiO), California Institute of Technology i USA, og University of Sydney i Australia har de laget en programvare som har fått navnet GPlates.

Det er denne du ser et lite utdrag fra i oppslagsvideoen, og målet er å vise hvordan jordas kontinenter har flyttet på seg over tid.

Watson peker og snurrer på den virituelle jordkloden på PC-skjermen, mens kontinentalplatene flytter seg, kræsjer, glir fra hverandre igjen, og danner den verden vi sitter i nå.

Vårt varme oljeland

- Se her, nord var en gang sør, det er derfor vi enda finner olje her, sier Watson.

- At fortids-Norge befant seg i mer tropisk miljø gav god grobunn for oljedanning, og oljen har så blitt fraktet med kontinentalplatene nordover.

Watson peker på det lille, langstrakte oljelandet som danser seg oppover mot det nordligste nord

Robin Watson viser hvordan vi ble nordboere. (Foto: Ida Korneliussen)

GPlates er gratis, og kan brukes både i undervisning og for moro skyld. Men tanken er at det skal være et verktøy som kan hjelpe forskere.

I denne artikkelserien forteller forskere om sine favoritt-ting, men GPlates er det ikke bare Watsons som har som favoritt.

Hvorfor fikk vi Nordsjøen?

I et forskningssamarbeid med UiO bruker Susanne Buiter GPlates for å studere hvorfor havene våre har blitt til akkurat der de er.

Som du ser på videoen glir kontinentalplatene sammen og fra hverandre flere ganger, men de skiller ikke alltid lag igjen på samme sted som der de kræsjet.

Buiter lurer for eksempel på hvorfor de gled fra hverandre igjen mellom Grønland og Norge, slik at vi fikk Nordsjøen mellom oss, mens den nordlige og sørlige delen av de Britiske Øyene fortsatt klamrer seg fast i hverandre.

Susanne Buiter forsker på hav ved NGU i Trondheim (Foto: Ida Korneliussen)

- Vi tror det var en vulkansk aktivitet under skjæringen mellom Grønland og Norge, for mange millioner av år siden, som gjorde jordskorpa litt varmere og mykere, og at det derfor åpnet seg opp akkurat her, sier hun. 

Uenighet blant geologene

Men dette er en høna eller egget-debatt blant geologer.

Det kan nemlig diskuteres om slik vulkansk aktivitet er en følge av eller årsak til kontinentalplatedeling.

- GPlates hjelper oss å visualisere når ting skjer, og hvordan dette henger sammen, sier Buiter. 

Så gjenstår det å se om hun til slutt kan sette punktum i havdannelsesdebatten.

Resultatene fra studien skal være klare i løpet av våren.

Videre inn i jordas kjerne

Og denne våren kommer også neste versjon av GPlates. 

Den første varianten ble tilgjengelig på nett allerede i 2007, men utvikles stadig videre, og i år tar den skrittet innover i seg selv. 

Det aller nyeste er nemlig en funksjon hvor du kan se igjennom jordskorpa, og zoome deg hele veien inn til kjernen av jordkloden vår.

- Vi regner med å få det klart allerede i mars, sier Watson.

Hvis du kjenner at det klør i nerdefingrene vil det glede deg å høre at GPlates har en åpen kildekode, slik at du kan laste ned kildekode og gjøre endringer, og sende inn forslag til utviklerne.

Programvaren er tilgjengelig for alle på gplates.org, men ettersom den primært er laget som et forskerverktøy har ikke utviklerne fokusert på å gjøre nedlastningen og bruken enklest mulig for hvermansen.

Men det er heller ikke alt for komplisert. Her finner du forklaringen på hvordan du går frem for å få din egen historiske jordklode:

Powered by Labrador CMS