EU skjerper norske krav til gen-mat

EU innfører nye, strenge krav til merking av mat med rester av genmodifiserte organismer - krav som også får konsekvenser for norske forbrukere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

EUs landbruksministere besluttet sent torsdag kveld å innføre krav om at all mat som inneholder mer enn 0,9 prosent genmodifiserte organismer (GMO) skal merkes klart og tydelig slik at forbrukerne vet hva de spiser. Kravene skal også gjelde dyrefôr.

Norge har nettopp innført krav om at mat med større GMO-innhold enn en prosent skal merkes.

Siden EU nå setter grensen til 0,9 prosent, må også Norge senke grensen på grunn av forpliktelsene i EØS-avtalen.

EUs forordning vil typisk kunne få konsekvenser for merking av matprodukter som soya og mais.

EUs landbruksministere ble også enige om ikke tillate salg av mat som utilsiktet inneholder mer enn 0,5 prosent ulovlig GMO. Etter tre år skal grensen settes til 0.

Også denne beslutningen vil få konsekvenser for EØS-landet Norge.

Splittet

I EU har det inntil nå ikke vært felles regler for merking av GMO-mat.

Medlemslandene har vært splittet i synet på merking. Det danske EU-formannskapet foreslo i utgangspunktet at det holdt med en grense på en prosent, og fikk støtte av blant annet Storbritannia.

Land som Frankrike, Østerrike og Italia mente som EU-parlamentet at grensen burde være 0,5 prosent, men gikk med på et kompromiss til slutt.

“Frankenstein-mat”

EUs enighet om felles merking av mat med GMO-rester kan være et første skritt mot en oppheving av EUs forbud mot å godkjenne genmat.

Intern EU-uenighet har siden 1999 blokkert godkjenning av nye genprodukter. Skeptiske EU-land har sagt nei nettopp fordi det ikke finnes felles regler om merking og mulighet til å spore opprinnelsen.

Norge, som har ført en svært restriktiv politikk i forhold til genmodifiserte produkter, skal snart ta stilling til om EUs såkalte GMO-direktiv skal implementeres i norsk lov.

Europeernes frykt for “Frankenstein-mat” irriterer USA. Verdens største produsent av genmodifiserte matvarer mener merkekravene hindrer fri handel av matvarer, og mener frykten for GMO bunner i uvitenhet.

(NTB)

Powered by Labrador CMS