Svømmere med spredte fingre er raskere

Når OL-svømmerne hopper i bassenget, kan det være en fordel at de sprer fingrene litt. Det gir dem mer kraft, viser en ny undersøkelse.

Man skulle tro at en samlet hånd er mest effektiv til å skape fremdrift i vannet. Akkurat som en skje er bedre enn en gaffel.

Men slik er det ikke. Det har forskere på Duke University i North Carolina funnet ut.

Forsøk med sylindere

Forskerne trakk fire parallelle sylindere gjennom vann og målte effekten med ulike innstillinger.

Grunnen til at en lett spredning av fingrene gir større kraft, er at det oppstår et slags grenselag av væske omkring en gjenstand, når den trekkes gjennom væske. Grenselaget “kleber” seg fast til gjenstandens overflate, og blir trukket videre sammen med gjenstanden.

Det som oppstår mellom fingrene, har en nettlignende struktur, og det fungerer litt på samme måte som den svømmehuden noen dyr har mellom fingre og tær.

Hver finger skaper et grenselag som om fingeren var kledd med et erme av vann, sier forskeren bak resultatet, Adrian Bejan, til LiveScience.com.

Ingen overraskelse for svømmere

Nikolai Baastrup Nordsborg er førsteamanuensis på Institut for Idræt på Københavns Universitet. Han samarbeider dessuten med svømmerne i Team Danmark.

Resultatet er ikke noen overraskelse for ham, men gir den teoretiske forklaringen på noe man har visst i årevis.

– Slik har man svømt i minst 20 år. Man bruker videoanalyser for å optimere svømmingen, og fingerstillingen er også noe man ser på. Undersøkelsen her bekrefter at trenerne er på rett spor, forteller Nordsborg.

– For elitesvømmere er alle detaljer viktige, også fingerstillingen, sier han.

Ifølge forskerne kan svømmere med lett spredte fingre skape opp til 53 prosent mer kraft. Ifølge Nikolai Baastrup Nordsborg er fordelen like stor ved alle stilarter.

Du blir ingen Phelps av fingerspredning

Selv om fingerstillingen har en betydning for elitesvømmere, tror ikke Nordsborg amatørsvømmere kan forbedre prestasjonene i bassenget i noen særlig grad. Mange andre faktorer har større betydning.

– Man svømmer ikke plutselig mye bedre bare fordi man endrer fingerstillingen. Hvis man ligger med hodet over vannet og føttene halvveis nede på bunnen, slik de fleste fritidssvømmerne gjør, vil man ikke kunne oppleve noen endringer i det hele tatt, sier han.

Hvis du likevel vil forsøke, så spre fingrene dine med mellom 0,2 og 0,4 ganger diameteren av fingrene. Det skulle ifølge undersøkelsen være den optimale avstanden.

Referanse:

Danmark har tidligere tatt medaljer i svømming. Danmark har tre gullmedaljer, fem sølvmedaljer og seks bronsemedaljer. (Foto: Colourbox)
Danmark har tidligere tatt medaljer i svømming. Danmark har tre gullmedaljer, fem sølvmedaljer og seks bronsemedaljer. (Foto: Colourbox)

S. Lorente mfl: The constructal-law physics of why swimmers must spread their fingers and toes, Journal of Theoretical Biology, juli 2012, doi:10.1016/j.jtbi.2012.05.033 (Se sammendrag)

––––––––––––––––––––––—

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS