Et bestemt blikk kan holde en del måker unna lunsjen, ifølge ny forskning. (Illustrasjonsfoto: Paul Broadbent / Shutterstock / NTB scanpix)
Et bestemt blikk kan holde en del måker unna lunsjen, ifølge ny forskning. (Illustrasjonsfoto: Paul Broadbent / Shutterstock / NTB scanpix)

Slik holder du måkene unna maten

Stirr på dem!

Publisert

– Jeg hater måker, pleide Odd Børretzen å synge.

Og med god grunn.

Fuglene skriker og bærer seg, mens de raider søppelkasser eller stupbomber uskyldige forbipasserende.

Og så stjeler de.

Setter du deg på bryggekanten for å spise matpakka, ender du fort opp med bare pakke og ingen mat.

Men det er mulig å oppføre seg på måter som øker sjansene for å beholde ostebrødskiva, skal vi tro resultatene til en gruppe britiske forskere.

Sånn rent foruten å tviholde på skalkene, kan du rett og slett stirre.

Forskernes forsøk viste nemlig at måkene var vesentlig mer skeptiske til å rappe når matens eier så dem i øynene.

Pommes frites-test

Madeleine Goumas og kollegaer ved University of Exeter eksperimenterte med 74 ville gråmåker i ulike kystbyer i Cornwall. En av forskerne la en pose med pommes frites på bakken og satte seg på huk en og en halv meter unna.

I halvparten av forsøkene stirret forskeren på måken. I resten kikket hun en annen vei.

Og dette hadde altså betydelig innflytelse på fuglens beslutning om å forsøke å pigge av med potetene, eller la det være.

Stirring hjalp

I gjennomsnitt tok det måken vesentlig lenger tid å sette nebbet i byttet, dersom forskeren stirret. Noen ganger forkastet fuglen til slutt hele planen om å knabbe mat.

(Video: University of Exeter)

Kanskje vi kan redusere noe av konflikten mellom mennesker og måker, bare ved å endre oppførselen vår, spekulerer Goumas og co.

Det er imidlertid en liten hake ved den planen:

Individuelle forskjeller mellom måkene.

De fleste var uskyldige

Forskningen viste nemlig at noen måker var svært oppmerksomme på stirring, mens andre så ut til å gi komplett beng. De kvartet chipsene etter tre sekunder uansett hvilken vei forskeren så.

På den annen side var det faktisk slik at to tredeler av måkene i eksperimentet ikke forsøkte å stjele maten i det hele tatt.

Her kan det altså se ut til at en liten gruppe pøbler gir en hel art et dårlig rykte.

Referanse:

M. Goumas, I. Burns, L. A. Kelley & N. J. Boogert, Herring gulls respond to human gaze direction, Biology Letters, august 2019. Sammendrag.