Et bestemt blikk kan holde en del måker unna lunsjen, ifølge ny forskning. (Illustrasjonsfoto: Paul Broadbent / Shutterstock / NTB scanpix)
Slik holder du måkene unna maten
Stirr på dem!
– Jeg hater måker, pleide Odd Børretzen å synge.
Og med god grunn.
Fuglene skriker og bærer seg, mens de raider søppelkasser eller stupbomber uskyldige forbipasserende.
Og så stjeler de.
Setter du deg på bryggekanten for å spise matpakka, ender du fort opp med bare pakke og ingen mat.
Men det er mulig å oppføre seg på måter som øker sjansene for å beholde ostebrødskiva, skal vi tro resultatene til en gruppe britiske forskere.
Sånn rent foruten å tviholde på skalkene, kan du rett og slett stirre.
Forskernes forsøk viste nemlig at måkene var vesentlig mer skeptiske til å rappe når matens eier så dem i øynene.
Pommes frites-test
Madeleine Goumas og kollegaer ved University of Exeter eksperimenterte med 74 ville gråmåker i ulike kystbyer i Cornwall. En av forskerne la en pose med pommes frites på bakken og satte seg på huk en og en halv meter unna.
I halvparten av forsøkene stirret forskeren på måken. I resten kikket hun en annen vei.
Og dette hadde altså betydelig innflytelse på fuglens beslutning om å forsøke å pigge av med potetene, eller la det være.
Stirring hjalp
I gjennomsnitt tok det måken vesentlig lenger tid å sette nebbet i byttet, dersom forskeren stirret. Noen ganger forkastet fuglen til slutt hele planen om å knabbe mat.
(Video: University of Exeter)
Kanskje vi kan redusere noe av konflikten mellom mennesker og måker, bare ved å endre oppførselen vår, spekulerer Goumas og co.
Det er imidlertid en liten hake ved den planen:
Individuelle forskjeller mellom måkene.
De fleste var uskyldige
Forskningen viste nemlig at noen måker var svært oppmerksomme på stirring, mens andre så ut til å gi komplett beng. De kvartet chipsene etter tre sekunder uansett hvilken vei forskeren så.
På den annen side var det faktisk slik at to tredeler av måkene i eksperimentet ikke forsøkte å stjele maten i det hele tatt.
Her kan det altså se ut til at en liten gruppe pøbler gir en hel art et dårlig rykte.
Referanse:
M. Goumas, I. Burns, L. A. Kelley & N. J. Boogert, Herring gulls respond to human gaze direction, Biology Letters, august 2019. Sammendrag.