Morgenfugler har størst øyne

Her snakker vi ikke om A-mennesker, men om ekte morgenfugler. En britisk studie har nemlig vist at fugler med store øyne, som rødstrupe og rødstjert, setter i gang det tidligste sangkoret om morgenen.

Publisert

Må kunne se farer

Dette er fordi de ser bedre i svakt lys, skriver Nature Science update. Bokfink og blåmeis som har mindre øyner setter i gang først halvannen time senere.

Grunnen kan være at fuglene ikke kan sette i gang med morgensangen før det ser godt nok til å oppdage farer, for sangen tiltrekker seg oppmerksomheten til fiender.

Matjakt

Robert Thomas ved University of Bristol som ledet studien, spekulerer i om de store øynene hjelper fuglene å fange frokost. Jo tidligere de setter i gang syngingen jo tidligere kan den begynne å lete etter mat.

Studien viser også at små fugler synger tidligere enn store fugler med samme øyenstørrelse, muligens fordi de ikke kan lagre så mye mat og blir tidligere sultne.

Studien

Sammenhengen mellom øyestørrelse og starttidspunkt for morgensang ble diskutert allerede på 1960-tallet, men teorien har ikke blitt testet ordentlig før nå.

I denne studien studerte forskerne 57 forskjellige fuglearter i Storbritannia og Europa. Studien er publisert i Proceedings of the Royal Scociety of London, series B.