Blåmeis og kjøttmeis er stamgjester på norske foringsautomater, men i år er det også sett store mengder gråsisik. (Foto: Paul Kleiven, NTB scanpix)
Blåmeis og kjøttmeis er stamgjester på norske foringsautomater, men i år er det også sett store mengder gråsisik. (Foto: Paul Kleiven, NTB scanpix)

Knallår for gråsisik i hagefugltellingen

For første gang på elleve år med telling av hagefugler i Norge kan en annen fugl enn kjøttmeis stikke av med førsteplassen.

Helgens hagefugltelling pågår til 4. februar, men allerede nå begynner favorittene å melde seg. Registreringene på Fuglevennen viser at det hittil er observert 351 521 individer og 149 arter fra 6258 hager. Kjøttmeis er sett klart flest steder, i 95 prosent av hagene. Blåmeis og skjære er sett i henholdsvis 85 og 74 prosent av hagene.

Gråsisiken er bare registrert i 41 prosent av hagene, men siden den er en typisk «invasjonsart» kan den opptre i store antall der den forekommer. Og 2018 ser ut til å bli et gråsisikår, med så langt nesten 48 000 registrerte fugler, rundt 300 bak kjøttmeisen.

Mens gråsisik varierer i forekomst fra år til år, er trendene mer langsiktige for de vanligste fuglene i Norge. Siden tellingene begynte har kjøttmeis hatt klar tilbakegang med gjennomsnittlig antall per foringsplass ned fra elleve til åtte.

I tillegg til småfuglene har folk også registrert ekorn i 23 prosent av hagene, til sammen over 3200 er observert.

Norsk Ornitologisk Forening forventer resultater fra rundt 7500 foringsplasser og at antallet fugler vil overstige 400 000.

Her kan du se et direktekamera fra en hage på Nesodden utenfor Oslo. Videoen er laget av Zooom.no i samarbeid med Norsk Ornitologisk Forening:

Se flere direktevideoer av norsk natur her.

Powered by Labrador CMS