Strenge koronatiltak har gitt amerikanerne flere hvithodehavørner i nærheten av storbyene, ifølge en ny studie(Foto: Lynne Marsho, Cornell Lab of Ornithology
Denne ørnen stortrivdes under pandemien
Fuglelivet ser ut til å ha blomstret, ifølge ny studie.
Under koronapandemien var livet roligere for de fleste. Folk reiste mindre, besøkte hverandre sjeldnere og holdt seg mer innendørs. Det var rett og slett lite liv og røre på ellers så travle og folksomme steder.
Det synes tydeligvis fuglene var ganske ålreit.
Ifølge en ny studie fra USA og Canada finnes den nå flere fugler enn før på de stedene som ble hardt rammet av koronatiltak.
Fuglene flokker altså til områder de tidligere flyktet fra: storbyer, motorveier og flyplasser.
Studien ble nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science Advances.
Observasjoner fra eBird
– Jeg ble overrasket over hvor mange arter som faktisk ble påvirket av mindre trafikk og aktivitet i den perioden da folk måtte holde seg hjemme, sier Nicola Koper i en pressemelding. Hun er forsker ved University of Manitoba i Canada og en av forskerne bak den nye studien.
Koper og kollegaene brukte observasjoner av fugler som ble gjort både før og under pandemien og fra områder som lå maksimalt 100 kilometer fra byer, motorveier og flyplasser.
Observasjonene ble samlet inn fra nettstedet eBird. Det er en database der vanlige folk og amatørornitologer kan registrere bilder, lyder og artsnavn på fugler de ser rundt seg.
Forskerne brukte mer enn fire millioner eBird-observasjoner av til sammen 82 fuglearter fra USA og Canada.
Flere ørner i byen
Blant de 82 fugleartene er den store rovfuglen hvithodehavørn.
Denne arten var en av dem som økte mest i byer med de strengeste koronatiltakene.
Den lille kolibrien rubinstrupekolibri ble også observert mye oftere enn før pandemien – hele tre ganger så ofte i nærheten av flyplasser.
Låvesvalen nærmer seg billøse motorveier
Når det gjelder motorveiene, nærmer det seg også flere fugler her enn før pandemien.
Motorveier har nemlig vært spesielt dødelige for fugler.
En av dem som oftest blir funnet død langs veikanten i Sverige og Danmark, er låvesvalen, ifølge denne saken på forskning.no.
Annonse
I den nye studien ble låvesvalen, som er ganske utbredt i Norge, men som er en truet art i Canada, nå oftere observert i nærheten av motorveier.
Er det flere fugler eller bare mindre støy?
Siden forskerne baserte seg helt og holdent på observasjoner fra frivillige og amatører, måtte de være obs på særlig én ting:
Hva om folk la merke til og registrerte flere fugler nå enn før pandemien fordi de endelig kunne høre dem uten all trafikkstøyen?
Kan de egentlig vite at det er en faktisk økologisk forandring i antall fugler?
Forskerne testet dette ved å se på de aller minste fuglene. Hvis det handlet om trafikkstøy, ville de små fuglene mest sannsynlig bli observert oftere enn de store, fordi de er vanskeligere å legge merke til over trafikkstøy.
Men det viste seg at effekten var tydelig over hele linjen, fra store hauker til små kolibrier. Dette tyder på at mengden fugler ikke bare skyldes at det er lettere å seg og høre dem, men fordi det faktisk er flere fugler, ifølge forskerne.
Referanse:
Nicola Koper m.fl: Reduced human activity during COVID-19 alters avian land use across North America. Science Advances. September 2021. DOI: 10.1126/sciadv.abf5073