"Alenemødre" får penere unger

En studie av sebrafinker viser at mødre som er alene om omsorgen for avkommet, jobber hardere med å oppdra ungene. Studien viser at konflikter mellom foreldrene går ut over kvaliteten på ungene. Alenemødrene har de mest attraktive ungene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når hunnfuglene er alene om omsorgen, gjør de mer for barna sine. Når de deler omsorgen med en hannfugl, holder de tilbake i håp om at partneren skal gjøre mer. Studien viser at hannungene til par, er mindre attraktive for hunnfuglene enn de som er oppdratt av alenemødre, skriver Nature science update.

Alenemødre jobber hardest

I studien som er publisert i Nature (416:733-736) lot forskerne en hunnfugl oppdra to fugleunger alene mens parene hadde omsorg for fire fugleunger slik at arbeidsmengden i utgangspunktet skulle være den samme. Når de målte hvor mye mat hver forelder samlet til barna, fant de ut at alenemødrene jobbet 25 prosent mer enn mødrene i et parforhold.

Alenefedre stikker av

Alenefedre er ikke vanlig blant fuglene. En hannfugl som blir stående alene med ansvaret, overlater gjerne ungene til seg selv.

En av forskerne bak studien, økologen Ian Hartley ved University of Lancaster, sier at studien viser at sebrafinker, Taeniopygia guttata, satser mer på kvantitet enn kvalitet siden par velger å oppdra fire til frem middels kvalitet unger istedet for tre høykvalitetsunger.

Powered by Labrador CMS