Fernando Torres som i sin tid spilte for Liverpool FC, er en av fotballspillerne som forskerne har studert. I selvbiografien sin skriver han at språkvansker kan gjøre det vanskelig å fortelle legene nøyaktig hvilke symptomer man har og hvor man har vondt, noe som kan gjøre at rehabiliteringen går tregere.

Forskere: Derfor er overgangen til Premier League ekstra krevende

Fotballspilleres selvbiografier viser hvorfor det kan være vanskelig å tilpasse seg den engelske toppserien.

Overgangsvinduet for England stengte 31. august. Dette er perioden hvor det er tillatt for en fotballklubb å hente spillere fra andre klubber.

I år returnerer enkelte spillere til den engelske toppserien Premier League, mens andre får prøve seg for første gang i den knalltøffe ligaen.

Spillere fra utenlandske fotballklubber, som Rapahël Varane, som nylig ble solgt fra Real Madrid til Manchester United for 42 millioner pund, vil bli møtt med skyhøye forventninger.

Men det er ikke alle spillere fra andre ligaer som greier seg like godt i Premier League. De kan ha levert svært gode resultater for klubben de spilte for, men greier likevel ikke alltid å innfri forventningene de blir møtt med i England.

Hva er det med denne overgangen som er så krevende? Det har britiske forskere forsøkt å bli klokere på.

Leste spillernes selvbiografier

Forskerne Keith Parry og Matthew Smith har analysert selvbiografien til flere spillere som i sin tid måtte takle overgangen til den engelske ligaen.

På det engelske nettstedet The Conversation skriver de at de fant flere fellestrekk som kan forklare hvorfor overgangen til den engelske toppserien er så krevende for spillere fra andre land.

Sammen med Aaron Lally har de også publisert resultatene sine i det vitenskapelige tidsskriftet Soccer & Society.

I studien skriver forskerne at de hadde en rekke kriterier for hvilke spillere de valgte å studere nærmere. Samtlige spillere måtte komme fra La Liga i Spania, Ligue 1 i Frankrike, Bundesliga i Tyskland eller Serie A i Italia. De måtte også ha spilt kamper for landslaget sitt og ha spilt i minst 50 kamper i Premier League.

Dermed endte de opp med spillere som Eric Cantona, som i sin tid gikk fra Nîmes i Frankrike til Leeds United og senere til Manchester United, Fernando Torres som gikk fra Atlético Madrid til Liverpool FC og Didier Drogba som ankom Chelsea FC fra Olympique de Marseille. Du kan se hele utvalget i tabellen nedenfor.

Dette er ikke nødvendigvis spillere som kan sies å ha mislykkes i den engelske ligaen, men alle har til felles at de opplevde overgangen som krevende – av ulike årsaker.

Spillere som ble inkludert i studien

Spiller Overgang fra Overgang til År
Luis SuarezAjaxLiverpool FC2010
Maya YoshidaVVV-VenloSouthhampton FC2012
Pepe ReinaVillarrealLiverpool FC2004
Fernando TorresAtlético MadridLiverpool FC2007
Didier DrogbaOlympique de MarseilleChelsea FC2004
Eric CantonaNîmesLeeds United1991
Uwe Rosler FCNürnbergManchester City1994
Jens LehmannBorussia DortmundArsenal FC2003
Patrick VieraAC MilanArsenal FC1996
Dennis BergkampInter MilanArsenal FC1995

Kilde: Lally, A. m.fl (2021)

Nytt miljø, nytt språk

Forskerne skriver at som de fleste som flytter til et nytt land, må både spillerne og familiene deres tilpasse seg et nytt og annerledes miljø.

Særlig de spillerne som ikke kunne engelsk fra før av, hadde problemer.

Patrick Viera opplevde et sterkt press i starten av oppholdet sitt i England:

«Jeg husker hvor vanskelig det var det første par ukene. Jeg snakket ikke engelsk, og i England, mer enn noe annet sted, er det et handikap som du må komme deg over raskt... Engelskmenn synes at det å ikke snakke språket deres viser en manglende respekt og til syvende og sist har de rett,» skriver han.

Fernando Torres påpekte at manglende språkferdigheter gjorde det ekstra vanskelig å beskrive en skade han hadde:

«Hvis du ikke greier å beskrive symptomene dine skikkelig, kan du ende opp med å få feil behandling. Hvis du ikke kan beskrive nøyaktig hvor du har vondt og hva slags smerte det er, kan det bremse rehabiliteringen,» skriver Torres.

Ikke godt nok trent

Flere av spillerne ble også overrasket over hvor fysisk og mentalt krevende det var å spille i Premier League. Flere fikk kjenne på harde taklinger og høyt tempo som de rett og slett ikke var godt nok trent til å håndtere. I tillegg synes flere at det tette kampprogrammet var særlig krevende.

For spillere som blir kjøpt inn til skyhøye summer, forventes det gjerne at de presterer fra og med første kamp, noe de kanskje ikke alltid er fysisk i stand til, påpeker forskerne i studien.

Noen av spillerne mente også at media gjorde tiden deres i England vanskelig. De følte at de ble fremstilt som om de var mest opptatt av høy lønn og at de brydde seg lite om å tilpasse seg den engelske fotballkulturen.

Forskerne påpeker selv at det er en ganske åpenbar svakhet i studien. Den baserer seg på spillernes egne opplevelser og deres subjektive syn på tiden de tilbrakte i engelske klubber. Det er ikke usannsynlig at det er flere sider av saken.

Unge spillere må mestre det kulturelle og sosiale spillet

En annen studie fra Norges idrettshøgskole (NIH) gir et utvidet bilde på hvor krevende det er å spille i den engelske ligaen.

NIH-forskerne intervjuet trenere som jobber med å utvikle spillere til den engelske toppligaen. Det viste seg at de unge spillernes ferdigheter ikke var nok for å takle overgangen.

– Å lære det sosiale og kulturelle spillet – alt fra å hilse, ta plass og likevel være ydmyk i forhold til A-lagspillerne – er absolutt nødvendig for unge spillere, sa Henrik Gustafsson, forsker i idrettsvitenskap ved NIH i denne artikkelen på forskning.no.

– En holdning man gjerne ser hos flere av hovedtrenerne er at unge spillere skal være «fullt operative» når de kommer opp til A-laget. De unge spillerne skal ikke senke nivået, sa kollega Øystein Røynesdal.

– Utfordringen er at unge spillere ofte håndterer overgangen svært forskjellig. Foruten det spillrelaterte, så kommer noen raskt inn i elitenivåets kultur og regler, mens det for andre tar det lengre tid. Men elitetrenere har ikke alltid den tålmodigheten som trengs for at de unge spillerne skal få tid til å lykkes.

Referanse:

Lally, A. m.fl: Exploring migration experiences of foreign footballers to England through the use of autobiographies. Soccer & Society (2021). Sammendrag.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS