Hvis fotballspillere holder seg unna å juble i grupper og unngår garderoben, er det neppe problemer med å spille kamper på grunn av smittefare. Jo lavere nivå, jo mindre risiko for smittespredning, er vurderingen.

Forskere: Bare liten risiko for koronasmitte på en fotballbane

Beregninger fra Aarhus Universitet i Danmark antyder en beskjeden risiko for å bli smittet under en fotballkamp. Virusprofessor ser ingen problemer med å spille kamper.

En fotballspiller vil i gjennomsnitt tilbringe halvannet minutt på fotballbanen i nærheten av en annen spiller som er smittet med koronavirus eller har covid-19.

Slik lyder det i en ny studie fra Aarhus Universitet som antagelig er den første i verden som kaster lys over risikoen for å bli smittet under en fotballkamp hvis én spiller er smittet med et virus.

Beregningene i den nye studien bygger på bevegelsene til profesjonelle fotballspillere i 14 kamper på toppnivå i Danmark.

Den er fortsatt ikke utgitt i et tidsskrift, og derfor må konklusjonene tas med forbehold. Vi har imidlertid bedt flere utenforstående forskere lese igjennom studien for å sikre at det ser ut til å holde vann.

Studien er fortsatt ikke publisert

Den nye studien er utført av Nikolas S. Knudsen og Manuel M. Thomasen i samarbeid med førsteamanuensis Thomas Bull Andersen fra Institut for Folkesundhed – Idrett ved Aarhus Universitet.

Professor: Pass på ikke å bli hysterisk

Studien bekrefter at smitterisikoen er lav når man spiller fotballkamp i det fri, mener professor i virologi Allan Randrup Thomsen, som ikke har vært med på å utføre studien.

– De danske myndighetene regner med at man bør være innen 2 meter av en smittet person i mer enn 15 minutter før man regner det for å være en relevant kontakt. Så ingen tvil om at den tiden de angir i studien, ikke er kritisk, og slett ikke når fotballspill foregår utendørs, mener Allan Randrup Thomsen fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet.

Han legger til at så lenge fotballspillere:

  • skifter og dusjer hjemme – altså holder seg unna å samles i garderober
  • unngår store omfavnelser i jubel og
  • ellers gjør som alle andre steder i samfunnet ved blant annet å hoste i ermet og vaske hendene …

Hva med spytt og snørr?

Fotballspillere er kjent for å spytte og snyte nesen under fotballkamper, skriver videnskab.dk.

Ettersom virus sprer seg gjennom blant annet dråper, kunne det ifølge Allan Randrup Thomsen godt være en ekstra smittevei hvis man er uheldig. Han oppfordrer derfor om at man gjør som andre steder og la være å spytte og snyte seg på banen.

– Kanskje dommerne skulle gi advarsler hvis de ser det, sier han.

… så er det smått med helsefaglige grunner til å forby folk å utfolde seg på gresset.

– Så vidt jeg kan se er det ingen problemer med vanlig, gammeldags fotball. Amerikansk fotball og rugby ville jeg nok være betenkelig ved, for der er det veldig tett kontakt, men i fotball har man som regel bare kortvarig kroppskontakt, så jeg vil mene at det er ganske trygt å spille. Vi må passe på ikke å bli for hysteriske, sier Thomsen.

Meldinger blir tatt med videre

Meldingene fra forskerne blir hilst velkomne i Divisionsforeningen som ivaretar interessene for de øverste divisjonene i dansk fotball og for tiden vurderer når de kan starte igjen.

– Det ser veldig interessant ut, og vi tar det med i vurderingen vår, er meldingen fra Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen.

Smitte ble delt ut til tilfeldige spillere

I den nye studien har Nikolas S. Knudsen og Manuel M. Thomasen brukt såkalte spatiotemporale analyser til å skape et overblikk over hvordan spillere beveger seg rundt på banen i forhold til hverandre.

Studiens tredje forsker, førsteamanuensis Thomas Bull Andersen, forklarer at de så å si har «lekt» at en spiller var smittet og deretter sett på når andre spillere var innen en radius av halvannen meter fra den smittede.

Tyskland og Frankrike starter trolig før Danmark

Overveielsene om når fotballspillere igjen kan innta banene, er i gang i hele Europa.

Hva gjør man hvis en spiller tester positivt? Må laget i karantene? Må ligaen stoppe igjen? Hva hvis for eksempel en trener blir smittet?

I Danmark er håpet hos Divisionsforeningen å starte opp profesjonell fotball igjen 24. eller 31. mai.

Ifølge DR starter man fotball i Tyskland 9. mai, men spillere skal overvåkes og testes. Spillerne skal kanskje ha på seg masker.

I Frankrike er det ifølge DR planen å spille fotball igjen fra 11. mai ved hjelp av overvåking og tester.

I England håper man ifølge BBC på omstart 8. juni, mens Italia ifølge La Gazzetta håper på trening igjen fra 18. mai.

De har også sett på hvor ofte spillere har befunnet seg i samme område som den smittede i de nærmeste sekundene, etter han hadde beveget seg videre – altså om de så å si har befunnet seg i kjølvannet hans.

Beregningene viser at spillere oppholder seg innen smitteavstand i mellom 0 og 657 sekunder – nesten elleve minutter – i løpet av en kamp. Gjennomsnittet var 1 minutt og 28 sekunder.

Hvis man antar at flere spillere på banen er smittet, kan man i utgangspunktet gange resultatet tilsvarende opp, sier Thomas Bull Andersen.

Ved to smittede spillere blar man utsatt for smitte i nesten tre minutter i snitt, og så videre.

En studie med begrensninger

Studien har sine naturlige begrensninger, understreker Thomas Bull Andersen.

Én av dem er at det er forskjell på hvor mye man blir utsatt for smitte avhengig av hvor man spiller på banen.

En keeper kommer neppe i kontakt med den andre keeperen, en spiller på høyre side kommer kanskje ikke så mye i kontakt med en motstander fra motsatte side. Omvendt kan en angriper komme til å løpe mye og tett på en forsvarsspiller i løpet av de 90 minuttene en fotballkamp varer.

– Men det viktige for oss var å finne fram til et konkret tall som man så kan diskutere videre ut fra, i stedet for å diskutere ut fra formodninger. Fotballspillerne ville gjerne i gang med å spille, og noen må ta stilling til om det er greit. Så kan dette kanskje brukes til, sier Andersen.

Fotballforsker: God studie

Studien blir én av de nærmeste dagene lagt ut på nettet, men det er fortsatt ikke bedømt av fagfeller og utgitt i et vitenskapelig tidsskrift.

Vi har derfor bedt andre forskere lese igjennom artikkelen. Umiddelbart vekker den begeistring.

Bare fokus på bevegelser

Merk at studien bare fokuserer på spilleres bevegelser på banen under en fotballkamp.

Dermed er utelatt alle andre faktorer, om det så er trenere, hjelpepersonale, tilskuere, toalettforhold, tv-overføringer, risikoen på å berøre ballen med hendene ved innkast eller andre omstendigheter som kunne påvirke smittespredning i forbindelse med en fotballkamp.

Fotballforsker Magni Mohr fra Syddansk Universitet mener den er «superspennende og kreativt utført».

– Det er klart at det åpner for en masse andre studier av mulige smitteveier. Det kunne for eksempel være interessant å se samme beregning fra et treningsøvelser, for profesjonelle trener åtte ganger i uken, ofte på små arealer, der man er veldig tett på hverandre.

– Men det er godt tenkt, og det er kanskje starten på at vi kan komme i gang med evidensbaserte anbefalinger, og med å finne ut hvordan det kan trenes på sikreste vis, mener Mohr, som er førsteamanuensis ved Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet.

På danske fotballstadioner fanger kameraer og annet måleutstyr spillernes bevegelser i hver eneste kamp. Én av kampene den nye forskningen er basert på, ble spilt på Brøndby Stadion.

Mindre smittefare på lavere nivå?

Magni Mohr gjetter på at risikoen for smitte er størst blant profesjonelle fotballspillere, der det er hissig kamp om ballen, flere dueller, og hvor man dekker tett og hardt opp.

På lavere nivå går det lengre tid før man blir taklet, oppdekningene sitter ikke like tett, spillerne står litt lenger fra hverandre, og tempoet er lavere.

Derfor kunne det være en overveielse å la mosjonistene starte før de profesjonelle.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken her på videnskab.dk.

Powered by Labrador CMS