Annonse

Dømmer upåvirket av stress

Norske fotballdommere opplever selv at de ikke lar seg påvirke av press fra spillere, trenere og publikum.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De beste dommerne er best rustet til å stå imot presset fra spillere, trenere, publikum og medier. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

1. serierunde i Tippeligaen

Fredag 15. mars:
Viking – Molde

Lørdag 16. mars:
Aalesund – Haugesund
Brann – Vålerenga

Søndag 17. mars:
Lillestrøm – Sarpsborg
Sogndal – Tromsø
Start – Hønefoss
Strømsgodset – Sandnes Ulf
Odd – Rosenborg

På banen har de selskap av 22 spillere som alle roper på offside, frispark, gule og røde kort. På sidelinja står trenere med alle sine assistenter og forteller deg hvordan du skal gjøre jobben din.

Fra tribunen fråder tusenvis av tilskuere «dommerjævel» og antyder høylydt at du er kjøpt og betalt. I TV-studio venter ivrige fingre på repriseknappen, klar til å vise alle feilene du gjør i sakte film.

Det er gjort flere vitenskapelige undersøkelser som viser at publikum faktisk kan påvirke dommeren til å dømme i hjemmelagets favør. Denne effekten er tydeligere jo større hjemmepublikummet er, og helst i betydelig større antall enn det man finner på norske fotballarenaer.

Presset utenfra påvirker ikke norske fotballdommere i særlig grad når de i løpet av sekunder skal ta avgjørelser de vet at halvparten av alle de involverte vil være uenig i.

– Alt dette er ting jeg ikke kan gjøre noe med, og da er det viktig å fokusere på det jeg kan gjøre noe med; nemlig å ta de rette avgjørelsene ute på banen, sier dommer Tommy Skjerven til forskning.no.

I kveld leder han Viking og Molde ut på gressmatta til åpningskampen i Tippeligaen.

Like stressa som spillerne

Dommer Tommy Skjerven har lang erfaring som tippeligadommer. Her fra en kamp i 2009. (Foto: Bjørn Erik Pedersen/Wikimedia Commons)

Det betyr ikke at Skjerven og hans kolleger ikke er spente før kampen.

– Stressnivået hos dommerne er det samme som for spillere og trenere, og som topputøvere i andre idretter, sier førsteamanuensis Bjørn Tore Johansen ved Universitetet i Agder.

Han er en av forskerne bak en studie av stress hos norske toppdommere. Studien er publisert i International Journal of Sport and Exercise Psychology.

Men norske toppdommere opplever ikke at de blir påvirket, verken av støy, protester eller aggressiv oppførsel.

– Selv om de er både anspente, nervøse og kanskje engstelige, så mener de selv at de ikke lar seg påvirke av press fra omgivelsene, sier Johansen til forskning.no.

Det kommer fram av en spørreundersøkelse forskerne har gjort blant dommere i Tippeligaen og Adeccoligaen for menn og i Toppserien for kvinner.

– Stress er ikke utelukkende negativt, tvert imot er det nødvendig med et visst stress for å prestere på så høyt nivå. Det handler om å forberede seg slik at man kan kontrollere dette stresset, sier Johansen.

Han mener at de beste dommerne klarer nettopp det. De er godt fysisk trent, de kan reglene, og i garderoben før en kamp gjør dommerteamet avtaler som sørger for at de skal takle press og stress best mulig.

– Å takle stresset er en treningsprosess, akkurat som i alle andre yrker, supplerer Skjerven

Forskjell på dommere

Dommere i Tippeligaen rapporterer om et høyere stressnivå før kamp enn dommere på lavere nivå. Samtidig er disse ansett som de beste dommerne, og sannsynligvis bedre rustet til å stå imot det betydelig høyere presset fra spillere, trenere, publikum og medier.

Den største forskjellen mellom dommerne i undersøkelsen kommer fram når de skal rangere sine egne evner i forhold til sine yrkesbrødre.

Bjørn Tore Johansen. (Foto: Universitetet i Agder)

– De som mener at de selv er blant de beste dommerne, er betydelig mindre stressa før kamp, sier Johansen.

– Man må ha en viss porsjon selvtillit for å være fotballdommer.

I motsatt fall kan det gå riktig galt.

Dommere med høyere stressnivå, gjør nemlig flere feil, ifølge idrettspsykologen.

– Hvis du ikke har selvtillitt, blir du mer stressa og gjør igjen flere feil. En usikker dommer vil lettere bli opptatt av andre og dermed la seg påvirke av protester og støy fra spillere, trenere og tilskuere.

Holder seg unna

Tommy Skjerven har mange år bak seg som dommer, både på nasjonalt og internasjonalt nivå. Det kribler sikkert i magen litt før klokka sju i kveld når hele fotballnorge retter søkelyset mot ham, men Skjerven føler han er så klar som han kan bli.

– Det handler om å forberede seg best mulig. Trene godt, spise godt og komme fram til arenaen i god tid.

– God tid med dommerkollegene før kampen er kanskje det aller viktigste, at vi har en god samtale der vi klargjør kjøreregler for kampen, sier Skjerven.

Noe som er helt sikkert, er at han ikke har fulgt med i mediebildet i dagene før kampen. Der vil han kunne lese om sin egen historie med de samme lagene, og neppe med positivt fortegn.

– Da må jeg heller snu det til noe positivt og tenke at jeg faktisk er valgt ut til å dømme akkurat denne kampen, sier Skjerven, med den selvtilliten forsker Johansen mener er nødvendig for en dommer på toppnivå.

Referanse:

Johansen & Haugen: Anxiety level and decision-making among Norwegian top-class soccer referees, International Journal of Sport and Exercise Psychology, 04 Mar 2013, doi: 10.1080/1612197X.2013.773665.

Powered by Labrador CMS