Vanntanker er plassert rundt på Askøy der folk som er tilknyttet Kleppe vannverk, kan tappe vann. (Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix)
Vanntanker er plassert rundt på Askøy der folk som er tilknyttet Kleppe vannverk, kan tappe vann. (Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix)

Forskere gransker norsk drikkevann

Folkehelseinstituttet har siden 2018 jobbet med en studie om hvor mange som blir syke av drikkevannet i Norge.

– Vi tror det er mange små utbrudd som ikke oppdages, og at det er spredte enkelttilfeller av diarésykdom som skyldes drikkevannet som vi ikke fanger opp, sier Camilla Svendsen, forsker ved Folkehelseinstituttet (FHI), til NRK.

8700 nordmenn deltar i studien, som er planlagt ferdig til neste år.

Studien er en landsdekkende spørreundersøkelse, hvor selvrapportert diaré og/eller oppkast og konsum av drikkevann over en 12-måneders periode skal kartlegges, ifølge FHI.

En lignende studie har blitt gjort i Sverige, hvor de så på hvor mange som blir syke av drikkevannet i én kommune, ifølge Svendsen. Der fant de at hver person i gjennomsnitt blir syk hvert førtiende år.

– Vi vet ikke om disse resultatene er representative for Norge, men hvis vi bruker tallene fra den svenske undersøkelsen på den norske befolkningen, vil vi få at det er 125 000 personer som blir syke av drikkevannet årlig, sier forskeren.

Rundt 2000 personer har trolig blitt syke av drikkevannet på Askøy. Tirsdag ble det bekreftet funn av Campylobacter i drikkevannet, som kan gi mage- og tarminfeksjon. Totalt har 50 voksne og 15 barn vært innlagt som følge av sykdomsutbruddet.

Powered by Labrador CMS