Annonse
Mange av verdens strender er forurenset med plast som er skylt opp fra havet, og som skyldes at forbrukere har kastet fra seg flasker og andre plastgjenstander. Plasten som har hopet seg opp til havs, består imidlertid stort sett av avfall fra handelsskip og fiskefartøy, ifølge forskere. Bildet er fra havnebyen Tema i Ghana. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Mye av plastsøppelet i havet kommer trolig fra skip

De fleste plastflaskene som skylles opp på den ubebodde øya Inaccessible Island sør i Atlanterhavet, kommer trolig fra kinesiske handelsskip, viser ny rapport.

Publisert

Studien gir ny dokumentasjon på at de enorme søppelfeltene med flytende plast først og fremst skyldes at skip kaster tonnevis av søppel over bord, ikke at folk kaster plast i sjøen eller på land.

Studien er laget av Proceedings of the National Academy of Sciences, eller PNAS, og forfatterne har samlet inn tusenvis av plastobjekter under besøk til den lille øya i 1984, 2009 og 2018.

Øya ligger cirka midt mellom Argentina og Sør-Afrika, i et område med mange ulike strømninger som har gjort det til en oppsamlingsplass for søppel.

Tidlige undersøkelser av søppelet som ble skylt opp på øya, tydet på at det kom fra Sør-Amerika, om lag 300 mil lenger vest, men i 2018 så kom om lag tre firedeler av søppelet fra Asia, hvorav mesteparten fra Kina.

Avfall fra siste to år

Mange av plastflaskene er blitt klemt sammen med skrukorken på, noe som gjerne gjøres på skip for å spare plass, opplyser Peter Ryan, direktør ved Fitzpatrick Institute of African Ornithology ved Universitetet i Cape Town i Sør-Afrika.

Rundt 90 prosent av flaskene som ble funnet, hadde blitt produsert i løpet av de to siste årene, noe som utelukker at de kan ha blitt ført med havstrømmer fra Asia. Det tar normalt tre til fem år.

Siden antall asiatiske fiskefartøy har vært stabilt siden 1990-årene, mens antall asiatiske handelsskip, spesielt fra Kina, har økt kraftig i Atlanterhavet, har forskerne konkludert med at plastflaskene må komme fra handelsskip.

Etterlatte fiskegarn

Det finnes to typer av marin forsøpling. På den ene siden finner man søppel på strender rundt byområder. Dette er søppel fra kystområder og det består av flasker, vesker og emballasje. Men dette er søppel som i liten grad blir fraktet langt med havstrømmene.

Lenger ut i havene inneholder søppelet deler av gjenstander med ukjent opprinnelse, samt gjenstander som blir brukt av handelsskip og fiskefartøy, som garn, tau, bøyer og kasser.

– Det er en undervurdert årsak til forurensing, sier Ryan.

Halvparten av det enorme søppelområdet i Stillehavet består av fiskegarn, ifølge en rapport som ble publisert av Scientific Reports i fjor.

– Ikke sugerør og plastposer

Havforskeren Laurent Lebreton, en av forfatterne bak denne rapporten, sier at oppfatningen om at 80 prosent av plastsøppelet i havet kommer fra land, ikke stemmer når det gjelder åpent hav. Han sier at han har funnet store samlinger med garn nord i Stillehavet, og som er lagt ut av fiskefartøy for å skape oppsamlingsplasser for fisk.

– De blir ofte ikke trukket opp, og de forsvinner. Vi har funnet tonnevis av dem, sier Lebreton, som tilhører organisasjoner The Ocean Cleanup.

– Alle snakker om å redde havene ved å slutte å bruke plastposer, sugerør og engangsemballasje. Det er viktig, men når vi drar ut på havet, er det ikke nødvendigvis hva vi finner, sier han.

Powered by Labrador CMS