Hvert år har Forsvaret 300-400 oppdrag der de bistår Politiet med opprydding etter funn av gamle eksplosiver. (Foto: FFI)
Hvert år har Forsvaret 300-400 oppdrag der de bistår Politiet med opprydding etter funn av gamle eksplosiver. (Foto: FFI)

Lanserer ny karttjeneste for dumpet ammunisjon

Forskere vil ha din hjelp til å registrere hvor det ligger gamle eksplosiver og ammunisjon skjult.

– Vi kan ikke sitte stille og vente til publikum bokstavelig talt snubler over ammunisjonen, sier forsker Øyvind Voie. Han er toksikolog, og har jobbet med medisin, helse og miljø ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i 20 år.

Mer enn 300 ganger hvert år må Forsvaret rykke ut for å rydde opp i eksplosiver som blir funnet av turgåere, sportsdykkere eller andre som ferdes i naturen.

– Dumpet ammunisjon er en betydelig samfunnsrisiko. Det dukker stadig opp nye dumpingsteder som ikke er registrert, sier Voie.

Nå vil han ha din hjelp slik at Norske myndigheter får bedre oversikt.

Derfor har FFI lansert en karttjeneste der du kan registrere steder der du tror det kan finnes ammunisjon. Her finner du kartet.

Selv om det du finner kan se rustent og ufarlig ut, vil eksplosivene mest sannsynlig være intakte, og kan eksplodere ved berøring.

Noen typer eksplosiver var tilsatt stabilisatorer som er blitt borte med årene, slik at de nå er blitt mer ustabile. Andre typer eksplosiver kan ha blitt mer følsomme fordi de har kommet i kontakt med metall fra den rustne bøssingen (hylsteret rundt). Eksplosiver som hentes opp av vann, kan dessuten detonere som en følge av at de tørker opp.

Les mer om karttjenesten på FFI sine nettsider.

Powered by Labrador CMS