Torbjørn Øygard Skodvin (t.v.) og Morten Svendsen Næss er videre til den nasjonale finalen i Trondheim.  (Foto: Karine Nigar Aarskog)
Torbjørn Øygard Skodvin (t.v.) og Morten Svendsen Næss er videre til den nasjonale finalen i Trondheim. (Foto: Karine Nigar Aarskog)

Her er vinnerne av Forsker grand prix Tromsø

Torbjørn Øygard Skodvin vant Forsker Grand Prix Tromsø, og Morten Svendsen Næss kom på andreplass. Begge går videre til den nasjonale finalen i Trondheim 30. september.

Ti doktorgradsstipendiater fra UiT Norges arktiske universitet deltok i kveld i Forsker Grand Prix Tromsø. Arrangementet er en del av den landsomfattende forskningsfestivalen Forskningsdagene.

Skodvin fra forskningsgruppa Hjerne og sirkulasjon forsker på utposninger i hjernens blodårer. Ifølge Skodvin får stadig flere påvist slike utposninger fordi det oftere tas røntgenbilder av hjernen nå enn tidligere. Hvis disse utposningene sprekker gir de en livstruende blødning. Utposningene kan opereres bort på forhånd, men det innebærer en hjerneoperasjon.

Næss fra Institutt for medisinsk biologi forsker på molekylær grunnforskning, nærmere bestemt autofagi, en prosess som er viktig for avfallshåndteringen i cellene. Redusert autofagi er assosiert med blant annet muskelsykdom og Parkinsons.