Rektor Anne Husebekk kunngjorde vinnerne av Mohnprisen tirsdag i Árdna – universitetet samiske kulturhus. (Foto: Mathilde Torsøe)
Rektor Anne Husebekk kunngjorde vinnerne av Mohnprisen tirsdag i Árdna – universitetet samiske kulturhus. (Foto: Mathilde Torsøe)

Deler ut historiens første Mohnpris

Den internasjonale Mohnprisen for fremragende forskning relatert til Arktis er blitt utdelt for første gang. Prisen skal deles ut annethvert år.

Teamet bak forskningssamarbeidet The Meaning of Ice  ble tirsdag ble utnevnt som vinnere av den internasjonale Mohnprisen. De deler prisen med den canadiske klimaforskeren og oseanografen Eddy Carmack som juryen mener kan betegnes som en av de mest innflytelsesrike oseanografene som jobber med forholdene i Arktis.

The Meaning of Ice er et samarbeidsprosjekt med en rekke partnere i USA (Alaska), Canada og Grønland, der Shari Fox Gearheard har koordinert arbeidet. Kjernen består av 13 forskere og urfolkseksperter og prisen tildeles prosjektet blant annet fordi det er et «unikt eksempel på et samarbeid mellom akademikere og urfolkseksperter som har gitt oss ny kunnskap om og forståelse av den arktiske sjøisens dynamikk».

Prisen deles ut i januar neste år i forbindelse med en internasjonal konferanse om nordområdene i Tromsø. Da skal også prisvinnerne holde en forelesning om sine prosjekter.