Øivind Wilhelmsen, Terje Lohndal og Kyrre Eeg Emblem får pris.  (Foto: NTNU / OUS)
Øivind Wilhelmsen, Terje Lohndal og Kyrre Eeg Emblem får pris. (Foto: NTNU / OUS)

Tre yngre norske forskere får utmerkelse

Forskningsrådets tre nye priser for unge fremragende forskere går til kreftforsker Kyrre Eeg Emblem, nanoteknolog Øivind Wilhelmsen og språkforsker Terje Lohndal. Hver pris er på 500 000 kroner og deles ut 1. mars.

– Det er tre forskere som allerede i ung alder har en imponerende karriere bak seg som vi hedrer med våre priser. Det er viktig å belønne den store innsatsen unge forskere legger ned i sitt arbeid. Vi trenger flere unge forskerhelter, sier Forskningsrådets administrerende direktør John-Arne Røttingen.

Kyrre Eeg Emblem (37 år) er kreftforsker ved Oslo Universitetssykehus. Ved hjelp av MR-maskiner kan han forutsi hvordan ulike behandlingsformer fungerer på mennesker med kreft.

Øivind Wilhelmsen (32) er forsker ved Sintef og professor ved NTNU. Han forsker særlig på hva som skjer helt ytterst i gjenstanders overflater, og hvordan overflatens egenskaper kan utnyttes både i dagens og i fremtidens teknologi. 

Terje Lohndal (32 år) er professor i engelsk lingvistikk ved NTNU og professor ved UiT Norges arktiske universitet. Han jakter på språkets grunnsteiner og forsøker å finne ut om det er spesielle mekanismer som styrer menneskets språkevne.

Powered by Labrador CMS