USAs kommende president Donald Trump har ved flere anledninger uttrykt skepsis mot at det faktisk foregår klimaendringer. Nå igangsetter en rekke amerikanske institusjoner forholdsregler for å sikre at viktig klimaforskning ikke skal forsvinne under Trumps styre. (Foto: Zuma Press/Albin Lohr-Jones)
Sikkerhetslagrer forskning av frykt for Trump
Amerikanske klimaforskere er redde etter klima-uttalelser fra Trump – og en spesiell henvendelse til Energidepartementet. De siste dagene har mange av dem forent seg i en lagringsdugnad.
Det hele startet med en tweet fra den amerikanske meteorologen Eric Holthaus den 11. desember.
I løpet av få dager har det utviklet seg til en større kampanje som skal sikre fri tilgang til klimaforskning, også etter at Donald Trump blir president. Det melder The Washington Post. Det er snakk om forskning som ligger i databaser på statlige nettsider, som flere nå frykter vil kunne bli fjernet når eiendomsmogulen kommer til makten.
Det jobbes nå fra flere hold med å opprette en egen database for sårbar klimaforskning, Climate Mirror, som skal ligge på eksterne servere – slik at myndighetene ikke kan røre den.
Trump har riktignok ikke sagt noe om at han vil gjøre noen innskrenkinger på slike databaser, men flere klimaskeptiske utspill fra Trump selv og hans nærmeste rådgivere har ført til at mange forskere nå frykter det verste.
– Det kan bare være bra å gjøre dette. Forhåpentligvis lar de alt ligge på sin plass. Men hvis de ikke gjør det, så har vi forberedt oss, sa Nick Santos, klimaforsker ved University of California, til Washington Post.
Klimaskeptikeren Trump
Det er flere ting som spiller inn når forskerne nå frykter det verste.
Nylig fikk det amerikanske energidepartementet en forespørsel fra gruppa som skal koordinere overgangen fra Obama til Trump. Gruppa, som ledes av fremtidig visepresident Mike Pence, ønsket en oversikt over alle som hadde jobbet med klimaforskning. I tillegg ville de blant annet ha oversikt over alle deres publikasjoner fra de tre siste årene.
Energidepartementet avslo forespørselen, ifølge Scientific American, men saken har vakt stor oppsikt.
Forskning.no har tidligere skrevet om at Trump også har gitt uttrykk for at han ikke ønsker at NASA skal drive med klimaforskning, men heller konsentrere seg om romfart.
Dette, i tillegg til uttalelser som at klimaendringene er en bløff oppfunnet av Kina, gjør at mange forskere bekymrer seg for hva som vil skje når Trump blir president.
Tirsdag utpekte han også oljetoppen Rex Tillerson til jobben som utenriksminister. Tillerson kommer fra jobben som direktør for ExxonMobil, verdens største oljeselskap, melder NRK.
Samarbeider på tvers av grenser
Etter Holthaus’ initiativ på Twitter, har flere kastet seg på prosjektet. Først ble det opprettet et Google-regneark hvor alle kunne bidra med databaser de mente burde sikkerhetskopieres, og informasjon til hvor man kunne finne eventuelle sikkerhetskopier.
Senere overtok The Penn Program in Environmental Humanities (PPEH) prosjektet med denne oversikten.
Universitetet i Pennsylvania planlegger også å arrangere kurs for hvordan man kan nedlaste og lagre så mye informasjon som mulig, på kortest mulig tid. I tillegg planlegger universitetet i kanadiske Toronto et arrangement for «gerilja-arkivering». Målet deres er å lagre nettsider og data de tror står i fare for å forsvinne under Trumps presidentperiode.
Lignende tiltak har blitt gjennomført før. Sommeren 2008 ble End of Term Web Archive opprettet, for å sikre at informasjon fra George W. Bush’ tid i Det hvite hus ikke skulle forsvinne ved presidentbyttet. Dette er ikke begrenset til klimaforskning, men alt av informasjon som ligger lagret på statskontrollerte nettsider. Dette arkivet oppdateres fortsatt ved hvert presidentbytte.
Det var organisasjonen International Internet Preservation Consortium (IIPC) som sto bak tiltaket. IIPC består blant annet av biblioteker verden rundt, deriblant det norske nasjonalbiblioteket.