Annonse
Marsjen i Oslo går fra Rådhuset til Stortinget. (Foto: UiO/Francesco Saggio)

Tre nye steder slutter seg til March for Science i Norge

Stavanger, Ny-Ålesund og Longyearbyen besluttet onsdag å bli med på March for Science. Dermed blir det åtte markeringer i Norge.

Publisert

Artikkelen ble først publisert på Uniforum

Uniforum er en avis som utgis av Universitetet i Oslo. Avisen redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten.

I dag blir det 518 markeringer for vitenskapelig frihet i land over hele verden. I Norge blir det markeringer i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og Bodø, i tillegg til de tre ovennevnte.

– Det begynte i USA, fordi folk var misfornøyd med amerikansk politikk, men jeg tror at så mange i forskjellige land finner lokale og nasjonale saker, sier Stefanie Brendecke, lege og forsker ved Oslo Universitetssykehus, til Uniforum. Hun er en av arrangørene i Oslo, og tysk-amerikaner.

Brendecke viser både til kamp for akademisk frihet i Ungarn og Tyrkia, og til klimadebatten i Norge. Hun tror at det kan komme opp mot 1000 deltakere i Oslo på lørdag, selv om det er under 500 som har meldt seg på Facebook-siden til arrangementet.

Forskere fra Universitetet i Oslo i front

På Oslo-arrangementet skal jussprofessor Beate Sjåfjell fra UiO være konferansier, og samfunnsgeografiprofessor Karen O’Brien er appellant.

I tillegg har Oslo Centre for Biostatistics and Epidemiology, som ligger under Det medisinske fakultet, gitt sin støtte til arrangementet. De «deltar i marsjen som en hyllest til vår lidenskap for vitenskap og for å samle støtte til og vokte over det internasjonale vitenskapelige samfunnet», skriver de på arrangørenes nettsider (vår oversettelse).

«Fri og god vitenskap er også under press fra politiske forventninger», skriver arrangørene i en pressemelding. De viser til at en statsråd kritiserte UiO på sin blogg for å ha ansatt Aksel Braanen Sterri, en stipendiat som ikke deler statsrådens verdensbilde. Arrangørene trekker fram dette som en lokal grunn til å delta i marsjen.

Rektor ved HiOA, Curt Rice skal delta i Oslo, og NTNUs rektor, Gunnar Bovim vil tale i Trondheim. UiOs rektor, Ole Petter Ottersen er bortreist og vil ikke delta.

Felles slagord

Demonstrasjonen i Oslo skal gå under det samme slagordet som den opprinnelige marsjen i Washington i USA: «Science not silence».

Brendecke mener det er et slagord som omfatter alle de tilsluttede organisasjonene. I tillegg til dette vil deltakerne kunne stille med egne håndplakater.

March for Science er organisert av frivillige, ikke en enkeltorganisasjon. Brendecke sier også at de ikke stiller egne krav.

– Vi tar ikke stilling til politiske beslutninger som pågår nå, det går gjennom de tilsluttede organisasjonene. Men vårt budskap inneholder krav om at politikere skal bruke de beste vitenskapelige dataene som finnes, for å ta avgjørelser som angår samfunnet, sier Brendecke. 

Artikkelen ble først publisert på uniforum.uio.no.

Powered by Labrador CMS