Bakgrunn: Myten om heksebrenningene

En ting "alle vet" om historien er at millioner av kvinner ble brent på bålet av den katolske kirken i middelalderen. Tallene har vært så høyt oppe som ni og 30 millioner - også i flere aktuelle leksika. Synd det er helt feil.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jo flere arkiver som åpnes, jo færre heksebrenninger blir det. I Polen er antall dødsdømte trollfolk nylig redusert fra 10 000 til knapt 1 000, sier Rune Blix Hagen, historiker og kanskje Norges fremste hekseekspert.

- Maksimalt 40 000 ble brent - eller fikk annen type dødsstraff - under trolldomsforfølgelsen i Europa og Nord-Amerika på 1500- og 1600-tallet. Blant disse var det nærmere 10 000 menn, forteller Hagen.

Det er ikke bare tallene som er feil. Heksebrenningen skjedde nemlig ikke i middelalderen, men hovedsakelig etter renessansen, altså etter den “mørke middelalderen”.

Dessuten var det ikke kirken som var den ivrigste bålbyggeren. Hvis du sto tiltalt for hekseri eller kjetteri, var det helt klart best å bli arrestert av kirkens beryktede Inkvisisjon.

Verdslige domstoler var verst, og sjansen for å ende på bålet var mye større i områder utenfor kirkens kontroll (nesten ingen ble brent i Roma, for eksempel).

Powered by Labrador CMS