Annonse

Røyking på film gjør at ungdom fyrer opp

Over halvparten av ungdommene som prøver å røyke, gjør det fordi de har sett filmstjerner dampe på lerretet, antyder en amerikansk studie. Kritikerne mener årsakssammenhengen er uklar.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Studien antyder at det å se stjernene tenne sigaretten på lerretet er den viktigste enkeltfaktoren som påvirker tenåringer til å begynne å røyke.

Forskerne rapporterer at faren er tre ganger så stor for at ungdom skal teste ut sigaretter når de har sett filmer hvor skuespillerne røyker mye, sammenlignet med jevnaldrede som har sett færre røykescener på film.

Skeptisk

Dette konkluderer de med på bakgrunn av en statistisk analyse som også skal ha luket ut virkningen av andre faktorer som er med på å gjøre unge mennesker til nikotinslaver, som for eksempel kompiser som røyker, familie som røyker, eller tenåringens egen personlighet.

Det er imidlertid ikke alle som er like imponert over analysen av det innsamlede materialet.

- Det er mange årsaker til at folk begynner å røyke, og studien klarer ikke å fastslå nøyaktig hvor viktig hver enkelt faktor er, kommenterer for eksempel Paul Levinson, en medieforsker fra Fordham University i New York.

- Det er denne typen ting vi bør se på, men det faktum at to ting synes å henge sammen, betyr ikke at det ene forårsaker det andre. Det vi virkelig trenger er en eller annen slags eksperimentell studie med en kontrollgruppe, sier Levinson til Associated Press.

Større effekt enn reklame

Skal man tro den amerikanske studien og enkelte tidligere forskningsresultater, er det ikke mye annet enn påvirkning fra film og reklame som får ungdommene til å ta sitt første trekk.

Studien konkluderer nemlig med at 52 prosent av ungdommene som testet røyking, gjorde det på grunn av røyking på film.

- Denne effekten er sterkere enn effekten fra tradisjonell sigarettreklame, som står for bare 34 prosent av ny eksperimentering, skriver Stanton Glantz ved Center for Tobaccom Control Research and Education i en lederartikkel som akkompagnerer publiseringen av studien i det britiske legetidsskriftet The Lancet.

86 prosent?

Med litt kjapp hoderegning kommer vi dermed frem til at 86 prosent av ungdommene som eksperimenterer med sigaretter gjør det fordi de er påvirket av enten film eller reklame - dersom de amerikanske forskerne tenker riktig.

Enkelte vil kanskje hevde at dette er å ta litt hardt i, og tillegge mediene for mye makt, men de amerikanske forskerne tror at det å fjerne røykingen fra lerretet vil ha stor effekt på røyking blant unge.

- Røyk fremstilles som sexy på film

- Vi vet fra tidligere studier at det er veldig sjelden at røyking framstilles i et negativt lys på film. Røykere på film har en tendens til å være tøffe gutter eller sexy, opprørske kvinner - noe som appellerer til ungdom, sier studiens ledende forsker, Madeline Dalton fra Darthmouth Medical School i Hanover til New Scientist.

Studien er gjennomført ved å rekruttere over 2600 skoleungdom mellom 10 og 14 år. Ingen av dem hadde prøvd å ta så mye som ett trekk av en sigarett. Hver enkelt av dem ble så spurt hvilke filmer de hadde sett, av en liste på 50 filmer tilfeldig utvalgt blant 601 suksessfilmer sluppet mellom 1988 og 1999.

Ungdommene ble deretter delt inn i fire grupper ettersom hvor mange røykescener de hadde fått med seg i filmene de oppga å ha sett.

Hadde tatt noen få trekk

Ett eller to år senere ble ungdommene oppsøkt igjen, og da hadde ti prosent (259) av dem prøvd å røyke. De fleste av dem (80 prosent, eller 208 ungdommer) rapporterte at de bare hadde prøvd noen få trekk av en sigarett.

Bare to prosent (seks personer) hadde røykt mer enn 100 sigaretter. Det er altså uvisst hvor mange av ungdommene i undersøkelsen som faktisk kommer til å bli faste røykere.

De som befant seg i gruppen som hadde sett flest røykescener hadde en risiko som var 2,7 ganger større for å ha testet sigaretter, sammenlignet med de som befant seg i gruppen som hadde sett færrest røykescener - og dette var altså etter at forskerne hadde korrigert for andre faktorer.

Tar forbehold

Selv om studien åpner ganske bombastisk, slenger forskerne imidlertid på noen forbehold på slutten.

- Dersom linken mellom det å se røyking på film og det å begynne å røyke viser seg å være kausal, antyder våre data at det å hindre at ungdommene ser røyking på film kan redusere antallet som initierer røyking med halvparten. Vi vedgår imidlertid at ligningen kanskje ikke er så enkel, siden mange faktorer påvirker hvilke filmer man ser, og effekten de har på tenåringers oppførsel, skriver forskerne helt til sist i rapporten.

Flere tidligere studier har antydet at røyking på film påvirker ungdom til å røyke, men dette er den første studien som ser røyking på film som den viktigste pekepinnen på hvem som kommer til å begynne å røyke i fremtiden.

Brukes politisk

Studien brukes allerede for det den er verdt politisk. I lederartikkelen i The Lancet går Glantz, som er en prominent talsmann for antirøykere, inn for å sette voksen aldersgrense på filmer som viser bilder av røyking.

Her hjemme kan Dagbladet fortelle at helseminister Dagfinn Høybråten mener effekten av røyking på film i forhold til barn og unge herved er dokumentert.

- Det røykes langt mer på norsk film enn det som er kunstnerisk begrunnet. Skuespillere som røyker må ta inn over seg at de har et ansvar. Det står tross alt om unges liv og helse, advarer statsråden overfor Dagbladet.

Han varsler også en ny antirøykekampanje som blant annet skal gå på norske kinoer til høsten.

Mer røyking på film

Selv om røyking har blitt mindre vanlig i den virkelige verden, har frekvensen på scener med røyking i amerikanske suksessfilmer doblet seg siden 1990, da den amerikanske tobbaksbransjen måtte love Kongressen å stoppe produktplassering i filmer.

60 prosent av røykescenene i filmene som var tatt med i den overnevnte studien, fantes i filmer med ung aldersgrense.

Referanser:

Madeline A Dalton m. fl; Effect of viewing smoking in movies on adolescent smoking initiation: a cohort study; The Lancet; Volum 361, Nummer 9373.

Stanton A Glantz; Smoking in movies: a major problem and a real solution, The Lancet; volum 361, nummer 9373.

Lenker:

Journalen: The Lancet
New Scientist: Movie smoking encourages kids to light up
BBC: Film smoking “influences” children
Dagbladet: Vil stoppe røykekjendiser

Powered by Labrador CMS