Annonse
Forskerne fant ikke sykehusbakterier verken hos babyene som ble født vaginalt eller de som ble født med keisersnitt.

Keisersnitt gir ikke høyere risiko for opptak av sykehusbakterier

Tarmfloraen hos nyfødte påvirkes av fødemåte. Norsk forskning tyder likevel ikke på at barn født med keisersnitt, i større grad får i seg uønskede bakterier.

Publisert

Tidligere studier har påvist stor forskjell i floraen i tarmen hos babyer, avhengig av om de er født vaginalt eller tatt ved keisersnitt.

Ved vaginalfødsel får babyen med seg morens tarmflora, som trolig beskytter babyene mot flere potensielt skumle bakterier.

En studie fra Universitetet i Oslo (UiO ) har blant annet undersøkt hva fødemåten kan ha å si for hvilke uønskede varianter av ulike bakterier babyene eventuelt får i seg.

Fant ikke sykehusbakterier

Funnene er publisert i en ny studie i Nature communication.

Forskerne fant ikke sykehusbakterier verken hos babyene som ble født vaginalt eller de som ble født med keisersnitt.

– Det er bra, for i så fall ville de hatt høyere risiko for å få infeksjoner som er vanskelige å behandle, sier professor Jukka Corander til NTB. Han er forsker ved avdeling for biostatistikk ved UiO.

Kan være farlige

Sykehusbakterier er bakterier som tross streng hygiene overlever på sykehus over hele verden. Noen av sykehusbakteriene kan være farlige for personer med svekket immunsystem.

Også resistente bakterier ville gitt babyene høyere risiko for å få infeksjoner som er vanskelige å behandle. Forskerne fant kun enkelte multiresistente bakterier hos de nyfødte, og ikke mer hos barna som ble født med keisersnitt enn hos de andre.

Keisersnitt er et kirurgisk inngrep som medfører høyere risiko for komplikasjoner hos både mor og barn, sammenlignet med en normal fødsel. Derfor utføres det bare når det er helt nødvendig.

Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at 15,6 prosent av alle fødsler i 2021 var keisersnitt. En tredel av keisersnittene var planlagte.

—————

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS