En notis fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering - les mer.

Når makrell og sild pakkes i esker og fryses, får mange individer en bananform som den ofte beholder etter tining. (Illustrasjon: BigTunaOnline / Shutterstock / NTB scanpix)
Når makrell og sild pakkes i esker og fryses, får mange individer en bananform som den ofte beholder etter tining. (Illustrasjon: BigTunaOnline / Shutterstock / NTB scanpix)

Reduserer antall bananformet fisk med rettemaskin

Publisert

Frysing gjør ofte at fisken blir bananformet. Ved hjelp av en ny maskin som kalles pelagisk ensretter blir fisken rettere, som kan øke verdien og gjøre filetering enklere.

Det er ønskelig at mest mulig av den frosne pelagiske fisken til konsum opprettholder sin naturlige form fordi det bidrar til en enda bedre kvalitet. Den blir også enklere å foredle etter tining i mottakerlandene.

I prosjektet Ensretting av pelagisk fisk gjennom FHF har Optimar og Pelagia utviklet og satt i drift prototypen til en maskin som øker antall fisker med naturlig form i kassene. Prototypene har vært testet ut hos Pelagia Liavåg.

Resultatene viser at maskinen retter ut fisken med gode resultater. Andel rett fisk i eskene har økt fra 66 prosent til 84 prosent, altså en forbedring på 27 prosent. Andelen bananfisk er redusert med nesten to tredjedeler, fra 13 til 5 prosent.

Les mer om pelagisk ensretting på hjemmesidene til FHF