Annonse

Faller for rovrekas dødelige lokketriks

Guppyhunner på Trinidad er ville etter oransje. Begjæret kan bli fatalt og føre dem rett i klypa på glupsk rovreke.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Akvariefisken guppy er godt studert av biologer. Den karibiske øya Trinidad er et av stedene der de små fiskene med de fantastiske fargene finnes i vill tilstand.

Biologene har merket seg at hannguppyer herfra kan flashe med markerte oransje flekker på sidene.

Disse oransje flekkene tiltrekker seg hunnenes oppmerksomhet. Hannene med de mest kraftige oransje flekkene er ofte mest i skuddet.

Ville veier

I elvene på Trinidad kan imidlertid jakten på oransje føre hunnguppyen på helt ville veier.

Noen steder lever guppyene side om side med en art ferskvannsreker. I motsetning til våre hjemlige reker har disse rekene utviklet klør på to av forbeina.

De har dessuten guppyer på menyen.

En ny studie publisert i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B tyder på at evolusjonen har bidratt til et intrikat samspill mellom bytte og rovdyr.

Lurer til seg

Den mørkebrune og nærmest kamuflasjefargede rovreka Macrobrachium crenulatum har nemlig to fargeflekker som skiller seg markert ut. De er oransje og sitter på klørne.

De oransje flekkene kan være lokkeflekker for å få guppyhunnene nær nok til å fange dem.

Det finnes eksempler på slike lurerier fra andre deler av dyreriket. Breiflabben har for eksempel en slags antennelignende fremre ryggfinne som kan viftes over hodet.

Den brukes til å tilrekke seg nysgjerrige byttedyr som så å si svømmer rett inn i breiflabbkjeften.

På landjorda har noen edderkopper kraftige farger som etterligner blomster. Disse bidrar til å tiltrekke seg insekter som edderkoppene spiser.

Hannguppy med oransje flekker. (Foto: A. Price)

Modeller

Professor Helen Rodd ved kanadiske University of Toronto og hennes kollegaer brukte naturtro modeller av rovreka M. crenulatum med og uten påmalte oransje flekker og plasserte dem i akvarium sammen med guppyer.

Guppyhunnene i forsøkstanken svømte oftere mot reka og klørne når modellen hadde oransje flekker på klørne enn når klørne var umalte eller med grønne flekker.

Dette tyder på at de oransje flekkene gjør rovreka til en mer effektiv predator.

Observasjoner i felten av reker som ligger halvveis skjult med frambeina ustrakt og klørne halvåpne mens de venter på et bytte støtter konklusjonene i forsøkene.

I forsøk var hunnene som kom fra områder med rovreker var naturlig skeptiske mot rekemodellene, men lot seg likevel lokke. Guppyhunner fra vassdrag uten rovreker hadde ikke den samme skepsisen.

Kreps med neglelakk

Forskerne brukte ikke levende reker i studien. I et sett forsøk brukte de imidlertid levende ferskvannskreps av samme størrelse som erstatning for rovreker.

Krepsen fikk påmalt flekker på klørne med neglelakk i oransje eller brunt.

Her ble resultatene forvirrende. Guppyer som kom fra områder uten rovreker svømte interessert bort til krepsen med oransje flekker.

Guppyer fra områder med rovreker holdt seg imidlertid konsekvent unna krepsen, oransje neglelakk eller ei.

Guppyer som spiser frukt som har falt ned i vannet. Dette er favorittmaten til guppyene på Trinidad. Impulsen til å tiltrekkes av fargen av oransje kan knyttes til fargen på frukten. (Foto: F. Helen Rodd)

Kanskje var disse generelt mer på alerten enn de andre guppyene, og oppfattet krepsen som truende, foreslår forskerne.

Om noen skulle være bekymret - neglelakken som ferskvannskrepsen fikk påført var giftfri. Den oransje neglelakken het passende nok Danger Zone.

- Kjære, du er til å spise opp

Hvorfor er guppyhunnene så glad i oransje i utgangspunktet? Det kan dreie seg om mat, ikke sex, går det fram av en artikkel på nettstedet ScienceNOW fra 2002.

Oransje er nemlig fargen på moden frukt som faller ned i elva der guppyene holder til. Dette er yndlingsmaten dens.

Guppyhannen kan ha dratt fordel av denne instinktive tiltrekningen til oransje når det kraftige fargemønsteret ble utviklet.

Derfor er det ikke greit å vite om guppyhunnene er ute etter sex eller et festmåltid når de trekkes mot rovrekas dødelige klør.

Stoler på tennene

Norske havforskere kjenner ikke til at reker eller andre krepsdyr i våre farvann har tilsvarende triks på lager for å lokke til seg bytte.

Professor Michaela Aschan ved Universitetet i Tromsø sier at den vanlige norske dyphavsreka nok kan bruke beina til å fange bytte, men at den først og fremst bruker det velutviklede munnpartiet.

Særlig på larvestadiet er dyphavsreka glupsk.

- Rekelarver kan spise andre larver som er like store som dem selv. De bruker munnpartiet og kan med det knekke nakken på en torskelarve, sier Aschan.

Når det gjelder hummer vet man at den graver ned mat i sanden. I akvarium er det observert at andre dyr som tiltrekkes av lukta fra den nedgravde maten kan bli bytte for hummeren, forteller seniorforsker Gro van der Meeren ved Havforskningsinstituttet.

Om dette er en bevisst strategi for å fange andre dyr, eller bare en bieffekt, vet man ikke. Se også forskning.nos artikkel om hummer.

Referanse:
Alexandra R. De Serrano, Cameron J. Weadick, Anna C. Price og F. Helen Rodd: “Seeing orange: prawns tap into a pre-existing sensory bias of the Trinidadian guppy,” Proceedings of the Royal Society B, online before print 16. mai 2012. Se sammendrag.

Forsidebildet viser en hannguppy. (Foto: iStockphoto)

Powered by Labrador CMS