Kjøp heller grønnsaker, råder forsker. (Foto: Matt Benoit, Shutterstock/NTB scanpix)
Kjøp heller grønnsaker, råder forsker. (Foto: Matt Benoit, Shutterstock/NTB scanpix)

Ny spiker i kista for omega-3-tilskudd

Stor forskningsgjennomgang finner ingen beviser for at omega-3-tilskudd reduserer risikoen for hjertesykdom, slag eller død.

«Inntak av fisk, fiskeolje og lange flerumettede omega-3-fettsyrer kan redusere risikoen for død av hjertesykdom», skriver Helsedirektoratet på nettsiden Helsenorge.no.

Dette rådet står fortsatt ved lag selv om enda en studie tilbakeviser effekten av omega-3-tilskudd. Du må nok bare krype til korset og spise selve fisken.

Tidligere i år skrev vi om en studie i tidsskriftet Jama som konkluderte med at omega-3 ikke hindrer hjertetrøbbel. Nå har det såkalte Cochrane-samarbeidet kommet til samme konklusjon.

Ingen beskyttende effekt

Cochrane spesialiserer seg på store forskningsoversikter der de går gjennom all tilgjengelig forskning på et bestemt felt.

Denne gangen har de tatt for seg 79 forsøk som til sammen involverer mer enn 100 000 personer for å se etter dokumentasjon på at tilskudd av omega-3 er bra for hjertet.

Blant disse 79 var det 25 studier som var langvarige og grundige nok til å komme gjennom Cochranes strenge sikkerhetsnett. De utelukket blant annet studier som tok for seg gravide eller alvorlig syke, og de tok heller ikke med studier der forsøkspersonene skulle gjennomføre en livsstilsendring.

– Funnene i gjennomgangen går imot troen på at omega-3-kosttilskudd beskytter hjertet, sier Lee Hooper fra University of East Anglia.

Hun er en av forskerne som har bidratt i forskningsoversikten.

– Gjennomgangen omfattet informasjon fra mange tusen mennesker over lange perioder. Til tross for all denne informasjonen ser vi ikke beskyttende effekter av omega-3-tilskudd, sier Hooper i en pressemelding.

Fortsett å spise fisk

Cochrane har via Science Media Centre fått kommentarer fra forskere som ikke har deltatt i gjennomgangen som nå er publisert.

Professor emeritus Tom Sanders ved King's College London mener gjennomgangen har noen begrensninger.

– Den viktigste er at den ikke tar med i beregningen det økte inntaket av omega-3 i løpet av de siste 20 årene, sier Sanders.

Han peker også på at studiene forskerne har vurdert først og fremst har sett på folk som allerede har en hjerte-karlidelse og at det derfor kan være problematisk å lage spådommer for hele befolkningen.

Sanders minner også om de mange studiene som peker på hjertenytten av å spise fisk.

– Denne studien gir ingen beviser som antyder at dette kostholdsrådet burde endres, sier han.

Kjøp grønnsaker i steden

– Denne analysen viser tydelig at omega-3-tilskudd ikke reduserer hjertesykdom, sier professor Tim Chico ved University of Sheffield.

Han har heller ikke vært involvert i Cochrane-gjennomgangen.

– Slike tilskudd koster mye penger. Mitt råd til folk som kjøper dem i håp om å redusere risikoen for hjertesykdom er å heller bruke pengene på grønnsaker, sier Chico.

Referanse:

Abdelhamid, Hooper mfl: Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews, juli 2018, doi: 10.1002/14651858.CD003177.pub3. Sammendrag

Powered by Labrador CMS